Aslında niyetim kara lahana dolması sarmaktı. Ama lahanayı küçük yapraklı alınca saramadım :) (Nedir benim bu lahanalardan çektiğim bir ortasını bulamadım:)) Baktım pazılarda solmaya yüz tutmuş ziyan olmasın diye pazı ile yapmaya karar verdim. Gayet güzel oldu. Denemek için tarifi vereyim..
PAZI DOLMASI
Malzemeler,
- 1 bağ pazı (Kaç kişilik yapacaksanız büyüklüğünü ona göre berlirleyebilirsiniz)
- 200 gr yağsız kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- 4 adet orta boy kuru soğan
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 5-6 dal maydonoz
- 1 su bardağı pirinç
- Karabiber, tuz
Pazı yapraklarını iyice yıkayın. Sap kısımlarını kesin. Tencerede su kaynatın. Yaprakları suya batırıp çıkarın (bekletmeyin bekletirseniz dağılıyor).
Ayrı bir kapta içini hazırlayın. Soğanı küp küp doğrayın. Üzerine kıyma, pirinç, salça, maydonoz, karabiber, tuz ve sıvğıya ekleyin. Hepsini karıştırın.
İç harcı pazı yapraklarına koyup sarın. Tencerenin dibine artan yapraklardan serip üzerine dolmaları yerleştirip en üstüne yine yaprak kapayın. Tencerenin yarısına kadar su doldurup kaynamaya başlayınca altını kısın. 25-30 dk. pişirin. Sarımsaklı yoğurt ile sunabilirsiniz...
Afiyet olsun...
Yorumlar