Ana içeriğe atla

ÇANAKKALE TURU...

Bu sıralar gezmeye merak salmış durumdayım. Tarihi, kültürel, tatil fark etmiyor. Geçen pazar benim ufaklığı babasına emanet edip annem, kız kardeşim ile günübirlik Çanakkale turuna gittik. Merak edenler için söyleyeyim yol otobüsle mola dahil 5 saat sürüyor (İstanbul'un neresinden yola çıkacağınıza da bağlı tabi bahsettiğim saat İstanbul Topkapı-Çanakkale arası). Gördüğüm yerler karşısında bu vatan uğruna nasıl mücadele edildiğini, ülkemin dört bir yanından gelen insanların mücadelesini dinlerken hem içim burkuldu hem gurur duydum. Ben bu zamana kadar gidememiştim herkesin dediği kadar var mutlaka görülmesi gereken yer. Resimlediklerimle sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Çanakkale Boğazı'ndan bir görünüş

Çanakkale turumuz Ecebat'a varış ile başladı. Orada da boğaz var ama boğaz boyu bizim gibi katledilmemiş. Parsellenmemiş. Oradan size fotoğrafladığım kare bu oldu. Denizin başladığı yere kadar özgürce dolaşabiliyorsunuz.



 İlk durağımız bomba sırtı vakasının yer aldığı 57. Piyade alayı şehitliği. Atatürk’ün ağzından olay şu şekilde anlatılıyor:


 
Bomba Sırtı Vakası

Yalnız size, Bomba sırtı Vak’asını anlatmadan geçemeyeceğim.
 
Karşılıklı siperler arasında mesafeniz 8 metre… yani ölüm muhakkak…Birinci siperdekiler, kurtulamamacasına bomba kamilen düşüyor, ikincidekiler onların yerine gidiyor. Fakat ne kadar şayan-ı gıpta bir itidal ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor.
 
Hiç ufak bir fütur bile göstermiyor. Sarsılmak yok. Okuma bilenler, ellerinde Kuran-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i şehadet çekerek yürüyorlar. Bu, Türk askerlerindeki ruh kuvvetini gösteren şayan-ı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale savaşını kazandıran bu yüksek ruhtur”



Atatürk'ün gözetleme yeri
 

Türk Siperleri
İkinci durağımız Conkbayırı oldu. Burada hala muhafaza edilen türk siperleri ve Atatürk’ün gözetleme yeri. Sağda  yerde gördüğünüz metal kapak Atatürk'ün düşmanı gözetlediği yer.
 
  

 

Beni en çok etkileyen yerlerden biri burası oldu.
1995’te siperleri düzeltirken çıkan insan  kemiklerini bir mezara toplamışlar o mezar ve yazıyı paylaşıyorum sizlerle... 



Şehitler Abidesi Anıtı


 
 
 Sonraki durak Çanakkale şehitler abidesiydi. 253.000 Şehidi simgeleyen mezarlarda ülkemin her yöresinden insan görmek mümkündü.

       


Meçhul Asker


Meçhul asker’i duyan ve filmini izleyenleriniz vardır. Ben duymayanlar için anlatayım. Anzak askerlerinden biri, Türk askerine ait bir kafayı ülkesine götürür. Ölümüne yakın bunu oğluna teslim eder. Oğluda ressam arkadaşına bunu teslim eder. O'da olayı bu şekilde izah eder.
"Ben bir ressamım… 1970’li yıllarda Joel Elenberg isimli bir heykeltraş arkadaşım, kendisinde Gelibolu’dan gelmiş bir Türk kafası olduğunu, eğer resmini yapmak istersem bana ödünç verebileceğini söyledi. Dediğine göre, Anzac askeri olan dedesi, bu kellenin bir Türk askerine ait olduğunu ve onu Gelibolu’dan getirdiğini anlatmış... Dedesi yıllar önce ölmüş, bu kelle de evlerinin bodrum katında duruyormuş. Arkadaşım benden bu kelleye uygun düşecek bir insan portresi yapmamı istedi. Kelle yıllardır bende duruyor ama bir türlü resmini yapamadım. Birkaç kare fotoğrafını çektim, o kadar… Melbourne’dan Echuca’ya taşınınca, bu arkadaşın da izini kaybettim, O da 1980’de kanserden öldü. Kelle de bende kaldı. Ama artık, evde bana huzursuzluk vermeye başladı. Atamadım, satamadım, çareyi size getirmekte buldum…
Diyerek kafatasını Türkiye'ye iade etmiş, yapılan testlerle kafatasının gerçekten Türklere ait olduğu ortaya çıkmış ve Çanakkale'de yukarıda gördüğünüz mezar oluşturulmuş.

Seyit Onbaşı


Top Mermisi



.



 


Ertuğrul koyu
 
 
Ertuğrul koyu düşmanın çıkartma yaptığı beş koydan birisi. Askerimiz düşmanı başarıyla geri püskürtmüş. Rehberin anlattıklarına göre savaş zamanı deniz burada düşman askerlerinin kanıyla kırmızıya boyanmış şekildeymiş

 
 
Son olarakta müze ziyaretinde çektiğim dönemi yansıtan fotoğraflara yer vermek istiyorum.

Cephede Sahra Hastanesi


Mehmetçik Cephede Mektubunu Okuyor

Seyit Onbaşı Top Bataryası


Çanakkale bende çok iz bıraktı. Bir çok fotoğrafı buraya ekleyemedim.Fotoğrafla olacak gibi değil zaten. İlk fırsatta sizde gidin en iyisi. Bu geziyi düzenleyen herkese buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.


Yorumlar

Çanakkale bir destan gerçekten ve bunun böyle olduğu gidip oraya gidince çok iyiy anlaşılıyor.
Yazı ve fotoğraflar için teşekkürler, beni yıllar önce gittiğimde hissettiğim atmosfere götürdünüz...
FİLİZ'CE dedi ki…
ilk fırsatta beraber gidelimm:))
Taha'yla yeni hayat dedi ki…
En iyi yemek siteleri, tekrardan aynı hisleri yaşatabildiyesem ne mutlu bana teşekkür ederim:))

Elticiğim ilk fırsatta beraber gideriz inşallah:)))

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK...

Uzun bir aradan sonra merhaba :))) Yeni bir ürün alacaksam bende bir çok kişi gibi önce internette araştırır, yorumları okur ona göre alırım. Tefal Actifry'ı uzun zamandır almayı düşünüyordum. Ama sadece patates kızartması için çok mantıklı gelmiyordu. Aldım ve değişik şeylerde yapılabileceğine karar verdim ilki tavuk oldu. Benim oğ lum dışarıda yemek yemeyi pek sevmez. Babasıyla bir gün tavukçu keşfetmiş, her dışarı çıkmamızda tutturuyor, baktım olmayacak böyle iş başa düştü. Denedik ve sonuç;"Anne bu daha lezzetliymiş" kurtulduk dışarıda yemesinden :)) ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK... Malzemeler, 750 gr doğranmış tavuk kalça 1 paket knorr fesleğenli tavuk çeşnisi (Biz onu sevdik) 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 kutu krema Hazırlanışı, Tavukları tavuk çeşnisi ile sosladım. 1 gece beklettim. Ertesi gün Actifry'a koydum üzerine sıvıyağı gezdirdim. 25 dk ayarladım. Ara ara kontrol ettim çok kuru olmasını istemiyorsanız biraz su ilave edebilirsiniz.

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede bekle

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip servis yapabi