Geçenlerde ilk kez denediğimiz bir tatlıydı. Yapılışı oldukça basit. Milföy hamurundan kaynaklı hafif tuzlu bir hamuru oluyor. Kıvamını tutturmak için milföyü fırından çıkarınca biraz soğutmanız ve şerbeti kaşık yardımıyla üzerine ilave etmeniz gerekiyor. Denemek isteyenlere tarifi paylaşayım.
SAMSA TATLISI
Malzemeler,
- 8 adet milföy
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 su bardağı fındık
- 1 tane yumurta (sarısını kullanacağız)
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 1/2 limonun suyu
Hazırlanışı,
Şerbet için toz şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynama başlayınca 5-6 dk. daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. Bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Düz bir zemine az miktarda un serpilir. 4 adet milföy kare olacak şekilde unun üzerine dizilir. Üstüne tekrar un serpilip oklava yardımıyla pişirilecek tepsi ebatında açılır.
İçi için fındıklar iyice havanda dövülür, toz şeker ilave edilip karıştırılır. Bu karışım açılan hamurun uç kısmına koyulur hamur yuvarlanır. 3-4 cm'lik dilimler halinde kesilir.
Kalan milföyler içinde aynı işlem yapılır. Çok az sıvıyağ ile yağlanmış tepsiye kesilen milföy dilimleri dizilir. Üzerine sıvıyağla çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 175˚ fırında üzeri kızırancaya kadar pişirilir. Fırında çıkarılıp 5 dk. bekletilir. Kaşık yardımıyla soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Soğuk servis edilir.
Afiye olsun...
Yorumlar