KURUTULMUŞ SEBZELERİM VE KURU PATLICAN DOLMASI


Bu birbirinden güzel görünen sebzeleri Diyarbakır'lı bir ablam köyünde yazın kurutup bana hazırlamış. Çok çok teşekkür ediyorum. Hangisini yapayım derken kuru patlıcan dolmasını çok severim ondan başladım yapmaya :)))

EKŞİ KURU PATLICAN DOLMASI

Malzemeler,
  • 20 adet orta boy kuru patlıcan
  • 200 gr orta yağlı dana kıyması
  • 20 tatlı kaşığı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı toz sumak
  • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası (Yarısı harca, yarısı pişirilecek tencereye)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası (Yarısı harca, yarısı pişirilecek tencereye)
  • 1 çay bardağı + 3 yemek kaşığı sıvı yağ (Çay bardağı ölçüsü dolma harcına, kalan kısım tencerenin dibine eklenmeli)
  • 1 su bardağı su
  • Tuz
Hazırlanışı:
 
Önce geniş bir tencereye su konur ve kaynatılır, su kaynayınca kuru patlıcanlar içine atılır, yaklaşık 10-15 dk tencerenin kapağı kapatılarak kaynatılır. Patlıcanlar haşlandıktan sonra soğuk suya tutulur ve içinde soğuk su olan başka bir kaba alınır.
 
Soğan ve sarımsaklar ufak ufak doğranır. Geniş ve çukur bir kaba kıyma, soğan, sarımsak, pirinç, sıvı yağ, nar ekşisi, baharatlar, salça ve tuz koyulur, iyice karıştırılır. Haşladığımız patlıcanların içi bir parmak eksik kalacak şekilde harç ile doldurulur.
 
Tencerenin dibinde sıvı yağ ile salça kavrulur. Patlıcanlar ağızları yukarı bakacak şekilde dizilir (Eğer tencereniz büyük geldiyse boş kalan kısım büyüklüğünde patates ile sıkıştırarak dolmaları sabitleyebilirsiniz). Su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak (ara ara suyu kontrol edilerek) 25-30 dk pişirilir. Su azaldıkça ilave edebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
 
Afiyet olsun...

 

2 yorum:

iğne oyalarım ve hobilerim dedi ki...

ellerinize sağlık bayılırım kuru patlıcan dolmasına

ayse suna dedi ki...

merhaba
kuru dolmaya bayılırım.ellerinize saglık benim bloga da buyurun sevgiler