Muharrem ayı içinde anacığımın yaptığı mis gibi aşureler... Aşure, Nuh Tufanından sonra karaya ayak basıldığında kalan malzemeler ile yapılan tatlının adıdır. O yüzden bu kadar bereketli oluyor sanırım :))
AŞURE
Malzemeler,
- 3 su bardağı buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kurufasulye
- 1 su bardağı kuru kayısı
- 1 su bardağı kuru incir
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1/2 su bardağı kuş üzümü
- 4 su bardağı tozşeker
- Bir çimdik tuz
- Su
Üzeri için,
- Tarçın
- Nar tanesi
- Kırılmış fındık
Hazırlanışı,
Kurufasulye ve nohutu akşamdan ayrı kaplarda soğuk suyla ıslatalım. Buğdayı kaynar su ile ıslatalım. Ertesi gün kurufasulye ve nohutun suyunu süzüp ayrı ayrı haşlayalım. Buğdayı da ayrı bir tencerede haşlayıp, hepsini aşure yapacağımız büyük bir tencereye alalım. Üzerine yetecek kadar kaynar su ilave edelim. İçine doğranmış kuru incir, kayısı ile kuru üzümü ilave edelim. Şeker, tuz ve yeteri kadar su ekleyip 10 dk. daha pişirelim. Taslara alıp soğuyunca üzerini tarçın, nar taneleri ve fındık ile süsleyelim.
***Suyu ölçülü ilave ederseniz istediğiniz kıvamı tutturmuş olursunuz. ancak insanlık hali su çok kaçtı :) veya koyu kıvamlı olsun istiyorsanız 1-2 yemek kaşığı nişastayı 1 su bardağı su ile eriterek aşureye ilave ederek pişirebilirsiniz***
Afiyet şifa olsun :)))
Yorumlar
Aşuren çok güzel ve nefis görünüyor ellerine emeklerine sağlık muhabbetle kal canım :)
Anneciğinizin ellerine sağlık
Sevgiler:)