PATATESLİ ÇÖREK


 
Havalar ısınmış, bahar gelmişken daha hafif yiyecekler yapmam gerektiğimin farkında olmama rağmen hamur işlerine dadanmış durumdayım. Allah sonumuzu hayıretsin inşaalah:)))
 
PATATESLİ ÇÖREK 
 
Malzemeler,
  • 100 gr oda sıcaklığında margarin
  • 1/2 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta (beyazı içine sarısı üstüne)
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı çörek otu
  • Tuz
  •  
    İçi için;
     
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 adet orta boy patates
  • Tuz, karabiber, kimyon
Hazırlanışı,

Soğan incecik doğranıp sıvıyağda kavrulur. Salça eklenir. Patatesler rendelenip soğana ilave edilir. Tuz, karabiber, kimyon katılıp ocaktan alınır.
 
Margarin, yoğurt, yumurtanın beyazı karıştırılır. Elenmiş un, kabartma tozu ve tuz ilave edilip yoğurulur. Hamur üç parçaya bölünür. Merdane yardımıyla 1 cm kalınlığpında açılır. İçine patatesli harçtan sürülür. Sıkı bir şekilde yuvarlanır. 1 cm kalınlığında enlemesine kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizillir. Üstüne tumurtanın sarısı sürülür. Çörek otu serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 200˚ fırında üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 25-30 dk) pişirilir.
 
Afiyet olsun...
 

KREMALI MANTAR ÇORBASI


Hazır çorbaları fazla tercih etmememe rağmen çok sıkıştığımda kurtarıcım oluyor. Çeşitlerden genelde kremalı mantar çorbasını tercih ediyorum. Hafta sonu acaba bende bu tadı tutturabilirmiyim diye başladığım çorba yapımından nefis bir lezzet çıktı. Denemek isteyenler için tarifi vereyim,

KREMALI MANTAR ÇORBASI

Malzemeler,
  • 200 gr mantar
  • 1 küçük soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 lt su
  • 1 çay bardağı süt
  • 50 ml krema
  • Tuz, Karabiber
Hazırlanışı,

Mantar ve soğanı ince ince dilimleyip soteleyin. Ayrı bir tencerede terayağı eritin, unu ilave edip rengi dönene kadar kavurun, azar azar sütü ve suyu ilave edin. Mantar ve soğanı ilave edip kaynamaya başlayınca 50 ml kremayı ekleyin. Pişmeye yakın tuz ve karabiberi ilave edip ocağı kapatın.

Afiyet olsun...


TANTUNİ

 
Yolunuz Taksim'e düşerse arka sokaklarda Emine Ana adında bir yer var. Tantuni'yi her yerde yemiş olsanız bile orada bir kere yemenizi tavsiye ederim. Müdavimi olacağınıza eminim. Bu da benim ev yapımı tantunim. Her ne kadar benimki o lezzeti yakalayamasada bayağı başarılıydı:)
 
TANTUNİ
 
Malzemeler,
  • 250 gr orta yağlı dana kuşbaşı
  • 2 adet domates
  • 1 adet sivribiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Lavaş, çiğköfte, turşu, soğan
Hazırlanışı,
 
Eti çok küçük parçalara bölüp saç tavada gerekirse su ilave ederek iyice pişirelim. Piştikten sonra tereyağ ilave edip ince doğranmış biber ve domatesi ekleyelim. Domatesler iyice suyunu çekince tuzu ilave edip ocağı kapatalım. Lavaş, çiğköfte, turşu ve soğan eşliğinde servis edebilirsiniz.
 
Afiyet olsun...
 

FIRINDA KREMALI PATATES

 
Krema yemeklere çok güzel bir tat katıyor. Ayarını kaçırmadığınız müddetçe hafifte oluyor. Bu tarifi patatesleri hafif suda pişirerekte uygulayabilirsiniz.
 
FIRINDA KREMALI PATATES
 
Malzemeler,
  • 4 adet orta boy patates
  • 4 dilim pastırma
  • 200 gr mantar
  • 1 orta boy soğan
  • 200 ml krema
  • 2 diş sarımsak
  • 100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • Tuz, karabiber
Hazırlanışı,
 
   Patatesleri yuvarlak şekilde kesip sıvıyağda hafif kızartıyoruz. Fazla yağını almak için kağıt peçete üzerine alıyoruz.
   Sarımsakları rendeleyip üzerine kremayı ekleyip karıştırıyoruz.
  Ayrı bir tencerede soğanı, ince ince doğranmış mantarı 10-15 dk. pişiriyoruz. Doğranmış pastırma, tuz ve karabiberi ilave edip ocağı kapatıyoruz.
   Tepsinin dibine bir sıra patates döşeyip mantarı eşit şekilde döküyoruz. Üzerine kalan patatesleri ilave edip kremayı ekliyoruz. En üste rendelenmiş kaşar peynirini serpiştiriyoruz.
   Önceden ısıtılmış 180˚ fırında kaşar peynirleri kızarana kadar pişiriyoruz. Ilık olarak servis ediyoruz.
 
   Afiyet olsun...
 
 

BAYAT EKMEK PİZZASI

 
İsrafın her türüne karşıyım. Evde bayatlayan ekmekleri rondadan geçirip buzluğa atarım. Köfte yaparken kullanırım. Ancak buzlukta bayağı birikince bu sefer pizza için kullandım. Çok lezzetli ve yumuşacık oldu. Denemek isteyenler için,
 
Malzemeler,
 
Hamuru için,
  • 250 gr bayat ekmek ( Rondodan geçirilmiş)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 paket kabartma tozu
Üst malzemeler,
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1/2 çay bardağı haşlanmış mısır
  • 1 adet uzun sosis
  • 10 dilim sucuk
  • 100 gr beyaz peynir
  • 5 adet yeşil zeytin
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar ve dilediğiniz malzemeler.
Hazırlanışı,
 
Ekmek, yumurta, süt ve kabartma tozu yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 1 cm kalınlığında serilir. Öncede ısıtılmış 180˚ fırında 15 dakika pişirilir.
Bir tavada sıvıyağ, salça, ketçap pişirilir. Üstüne kekik ilave edilir. Fırından çıkarılan pizza hamuruna sürülür. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri hariç tüm malzemeler serpiştirilir.
 
 
 
Tekrar fırına verilir. Sosis ve sucuklar kızardıktan sonra (Ben et ürünlerini çiğ sevmiyorum dilerseniz siz kaşar peynirinide ekleyip fırına verebilirsiniz) üzerine rendelenmiş kaşar serpilir. Kaşar eriyene kadar pişirilir. Çay ile sunulur :)))
 
Afiyet olsun...

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

 
Yaz mevsimi sebzesi olmasına rağmen pazarda görünce çok canım çekti. Geçen sene buzluğa koyamamıştım. Taze fasulyenin zeytinyağlısı kadar et ve patates katılanıda çok lezzetli oluyor. Buyrun tarife;
 
Malzemeler,
  • 1/2 kg taze fasulye
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
Hazırlanışı,
 
Taze fasulye yıkanıp hem enine hem boyuna ortadan bölünür. Tencerede sıvıyağ, soğan ve sarımsak rengi dönene kadar kavrulur. Salça ilave edilir. 2 dk. daha kavrulduktan sonra taze fasuye eklenir. Karıştırılıp su ve tuz ilave edilir. Düdüklünün kapağı kapatılır. Düdük ötmeye başlayınca altı kısılır fasulyenin sertliğine göre en az 15 en fazla 20 dk pişirilir.
 
***Eğer düdüklü tencerede pişirmeyecekseniz 40-45 dk kapağını açmadan pişirmelisiniz.
 
Afiyet olsun...
 

PERİŞAN POĞAÇA


Bu poğaçaya perişan poğaça dememin sebebi tabiki de şeklinin biçimsiz olması :)) Nedeni ise sevgili oğlumun oynayalım diye bacaklarıma yapışması :)) Aslında şöyle güzel şekil verip peynirli poğaça diye sunacaktım ama başka sefere kısmet. Yaparken çok sıkıntı çeksemde oğlum birini yiyip bitirdiğinde hepsini unuttum gitti :))
 
PERİŞAN POĞAÇA
 
Malzemeler,
  • 450 gr un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 150 gr yumuşak margarin
  • 1 yumurta (Akını içine, sarısını üstüne)
  • 200 gr beyaz peynir
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 demet maydanoz
  • Susam
Hazırlanışı,
 
Beyaz peynir, yumurtanIn akı, ince kıyılmış dereotu ve maydonoz karıştırılır. Ayrı bir kaba un, kabartma tozu, mahlep, sıvıyağ, yoğurt, yumuşak margarin koyulup iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp içine peynirli harçtan koyulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üstüne yumurta sarısı sürülür susam eklenir. Önceden ısıtılmış 180˚ fırında 25-30 dakika pişirilir.
 
Afiyet olsun...

İRMİK HELVASI


İRMİK HELVASI

Malzemeler,
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 125 gr margarin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 su bardağı süt
Hazırlanışı,

Margarin tencerede eritilir. İrmik ilave edilip pembeleşinceye kadar kavrulur. Fıstıklar ilave edilir. 1-2 dk daha kavrulur. Ayrı bir kapta süt ve şeker karıştırılır. Karışım irmiğe ilave edilir. Sütü çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Altı kapatılıp 20 dk demlendirilir..

Afiyet olsun...

FIRINDA ETLİ TÜRLÜ

 
Çok uzun seneler et yememiş biri olarak etin yemeklere kattığı lezzeti keşfedince neredeyse her yemeğe ekler oldum:)) Et yemeklerini beğenerek yapıyorum. Fırın torbasında yapılanlar kendi buharında piştiği için bence çok daha lezzetli oluyor. Bu yemekte fırın torbasında lezzetlendirilmiş yemeklerden birisi...
 
FIRINDA ETLİ TÜRLÜ
 
Malzemeler,
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 çay bardağı su
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • Tuz, karabiber
Hazırlanışı,
 
Et tencereye koyulup suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Patlıcanlar alacalı şekilde soyulup küp küp doğranır 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Patates, kabak ve havuç küp küp doğranır. Kızgın yağda tüm sebzeler ayrı ayrı sotelenir (Hiçbiri diriliğini kaybetmemeli 1-2 dk yeterli). Peçete serilmiş tabağa fazla yağını alması için alınır.
 
Derin bir kapta sotelenmiş sebzeler ve et karıştırılır, üzerine tuz ve karabiber ilave edilir. 1 çay bardağı su ilave edilip fırın torbasına koyulur (Torbanın üstüne üç-dört delik açmayı unutmayınız). Delikler üstte kalacak şekilde fırın torbası tepsiye yerleştirilir. 220˚ fırında 30 dk. pişirilir.

Afiyet olsun...

PATATESLİ YUMURTA



Hem kolay hem lezzetli. Canınız yemek yapmak istemediğinizde de kurtarıcınız olabilir :))

PATATESLİ YUMURTA

Malzemeler,
  • 4 adet orta boy patates
  • 4 adet yumurta
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • Tuz, Karabiber, Pulbiber.
Hazırlanışı,

Patatesleri küçük küpler şeklinde doğrayıp kızartın. Kızarttığınız patatesleri ayrı bir tavaya alın. Üzerine yumurtaları kırıp, tuzunu ilave edin. Yumurtalar pişince karabiber ve pul biberi ilave edip ocaktan alın. Mis gibi demlenmiş çayın yanında afiyetle yiyin :)))

PEYNİRLİ PIRASA BÖREĞİ

 
Geçenlerde Taha'yı uyuturken uyuyakalmışım. Bünye akşam dokuzda yatmaya alışkın olmayınca sabah ezanıyla uyandım tabi. Akşam yapacağım böreği sabah sardım hem kahvaltı hem akşam yemeği oldu. Bol börekli bir gün geçirdik:))
 
PEYNİRLİ PIRASA BÖREĞİ
 
Malzemeler,
  • 4 adet yufka
  • 2 adet yumurta (Biri iç harca, diğeri üstüne sürülecek)
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 kg pırasa
  • 250 gr beyaz peynir
  • Tuz, Karabiber
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı,
 
Pırasaları 3 yemek kaşığı yağ ile diriliğini kaybedene kadar pişirin, üzerine tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Peyniri kare kare doğrayıp ilave edin. Ayrı bir kapta yoğurt ve bir yumurtayı çırpın. Bu harçtan küçük bir kase ayırın. Yufkaları 10 cm eninde uzunlamasına kesin. Kestiğiniz yufkaları tekrar ortadan enine ikiye bölün. İçine hazırladığınız yoğurtlu harçtan sürün. Pırasaları ekleyip kenarlardan kıvırarak diktörtgen şeklinde sarın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üstüne ayırdığınız harca 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve bir yumurta sarısını karıştırıp sürün 200˚ fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
 
Afiyet olsun...

ADIM ADIM GELİŞİM SETİ

 
ADIM ADIM GELİŞİM SETİ...

Çocuğumuzla fazla zaman geçiremediğimiz için birlikte olduğumuz zamanı kaliteli geçirmek adına ne yapabilirim diye araştırırken bulmuştum bu siteyi. Önce fazla güvenemedim. Bu sene anne-bebek fuarında standlarını ziyaret ettim. İnternette de olumlu yorumlar okuyunca gelişim setlerini almaya karar verdim. Bir klasör içinde her ay çocuğunuzun ayına uygun bilgilerin yer aldığı dergi ve aktivite malzemeleri gönderiyorlar. Resimde gördükleriniz 14. ve 15. aylara ait. Dergilerde çocukların bulunduğu ayda ne yapması gerektiğiyle ilgili (zihinsel,motor becerileri vs.) bilgiler,  çocuğunuzla oynayabileceğiniz oyunlar ve aktiviteler hakkında bilgi veriliyor. 14. sayıdaki balık nerede oyununu oğlum çok beğenmişti. Bu ay gelen kutudaki küpleri çok sevdi. Ayrıca 15. aya özel yemek kartları göndermişler. Deneyip yayınlayacağım inşaAllah :)) Çocuk gelişimi sizinde ilginizi çekiyorsa incelemenizde fayda var...

KUYMAK (MIHLAMA)

 
Kimine göre kuymak kimine göre mıhlama. Adı ne olursa olsun harika bir lezzet... Yapımı kolay ama lezzetini tutturmak biraz zor :)) Lezzetini tutturmak için Trabzon tereyağ, Trabzon tel peyniri, Minzi (ya da ekşimik:)), Trabzon mısır unu. Bu ürünler bir araya geldimi değmeyin lezzete ...Önemli olan makine üretimi olmasın bu ürünler illa da Trabzon olacak diye birşey yok yurdumun heryerinde elde yapılan tereyağ ve peynir ile lezzetli olur. Şimdi tarifi paylaşayım...
 
KUYMAK (MIHLAMA)
 
Malzemeler,
  • 2 yemek kaşığı tepeleme mısır unu 
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı minzi (Tam olarak ekşimik değil de bu peynir tuzlu, içinde kolot peynir(yuvarlak sert kaşar peyniri gibi) dediğimiz peynir kırıkları olan bir tür. Bulamazsanız eski kaşar ile ekşimiği karıştırabilirsiniz )
  • İstediğiniz ölçüde Tel peynir
  • 2 su bardağı su
  • Dilerseniz tuz (Kullanacağınız tereyağ ve peynirdeki tuz oranlarına bağlı)
 
Hazırlanışı,
 
Önce terayağ tavada eritilir (Teflon tavada yaparsanız dibi yapışmaz). Üzerine mısır unu eklenir rengi dönene kadar kavurulur. Kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilir ve topaklar dağılana kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca orta ateşte 10 dk pişirilir. Üzerine minzi ve tel peynirler ilave edilir. Piştiğini nasıl mı anlarsınız tereyağ üste çıkmaya başlayınca pişmiş demektir. Katı veya sıvılığını damak tadına göre siz su ekleyerek veya su miktarını azaltarak ayarlayabilirsiniz. İdeal kıvamı ekmek banıldığında çok akışkan olmamasıdır:)))
 
Afiyet olsun...
 

YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

 
Annem küçükken yeşil mercimek köftesi yapardı. Çok lezzetli olurdu. Fırsatını bulup nasıl yaptığını hatırlarsa buradan sizlerle paylaşırım. Yemeğini çok severim. Yanına turşu ile harika olur. Yeşil mercimeği genellikle düdüklü tencerede pişiriyorum. Buyrun tarifi vereyim,
 
YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ
 
Malzemeler,
  • 2 su bardağı yeşil mercimek ( 1 gece önceden ıslatılacak)
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı buğday (az haşlanmış)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, Karabiber
Hazırlanışı,

Tencerenin dibine tereyağ eritilir. Üzerine küp küp doğranmış soğan ile ince kıyılmış sarımsak ilave edilir. 1-2 dk. kavrulduktan sonra salça eklenir. Üzerine yeşil mercimek ve haşlanmış buğday eklenip karıştırılır, tuz ve karabiber ilave edilir. Mercimeklerin üzerine 2 parmak çıkacak kadar su eklenir. Düdüklünün kapağı kapatılır. Düdüğü ötmeye başlayınca altı kısılır, 15 dk. pişirilip kapatılır.
 
***Düdüklü tencere kullanacaksanız kullanma kılavuzundaki talimatlara lütfen uyunuz. Gerçi şimdi akıllı düdüklü tencereler çıktı. Ama yine de dikkatli olmakta fayda var:))
 
Afiyet olsun...

DAMLA ÇİKOLATALI KUKİ (COOKİE)


Kuki'nin sözlük anlamı tatlı kurabiye ama özelliği kurabiye gibi ağızda dağılmaması bence.. Tarif aslında bisküvi gibi sert değil ama kek gibi yumuşakta değil. Tadı çok güzel. Aslında yuvarlak yapılıyor. Ama yağdan dolayı şekil vermek biraz zor olduğundan ben yağlı kağıt üzerine ince olarak serdim. Piştikten sonra küçük küçük dilimledim (İlla ki ben yuvarlak yapacağım derseniz hamuru streç filme merdane şeklinde sarıp buzlukta 1-2 saat bekletip keserek yapabilirsiniz).  Benim ki şekil olarak biraz tembel işi oldu :)) ama çok lezzetliydiler. Uzun süre bozulmuyorlar.

DAMLA ÇİKOLATALI KUKİ (COOKİE)

Malzemeler,
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı un
  • 200 gr damla çikolata
  • 200 gr tereyağ
Hazırlanışı,

Yumurta, esmer şeker ve toz şekeri 5 dk. çırpın. Un, damla çikolata, ve tereyağını ekleyip yoğurun. Hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ince olarak (1 cm kalınlığında) yayın. 170˚ fırında üstü kızarana dek pişirin. Küçük dilimlere bölüp kahve veya çay yanında servis yapın.
 
Afiyet olsun...

BİSKÜVİ PASTASI


Çok tembelim bugün. Yine tatlı krizim tuttu :)) Evde ne var diye baktığımda aşağıdaki malzemeleri buldum. Ortaya da bu tarif çıktı :)))

BİSKÜVİ PASTASI

Malzemeler,
  • 1 paket petibör bisküvi
  • 1 paket kakolu puding
  • 1 çay bardağı dövülmüş fındık
  • 800 ml süt (750 ml puding 50 ml bisküvileri ıslatmak için)
Hazırlanışı,

Puding poşette yer alan tarife göre pişirilir. Petibör bisküviler süt ile ıslatılarak tepsiye dizilir. Üzerine puding sürülür, içine fındık serpiştirilir. Bisküvi ve puding bitene kadar işleme devam edilir. Buzdolabında 2 saat bekletilip servis edilir.

Afiyet olsun...

KUSKUSLU MERCİMEK ÇORBA


Yine bir çorba tarifi ile karşınızdayım :) Neden bu kadar çok çorba yaptığımı da söyleyeyim. Oğlum için tabiki :))) 1,5 yaşında olduğundan herşeyi yemiyor. Değişik çorbalar yapıp yedirmeye çalışıyorum. Beğenmezse için yoğurt katıyorum. O zaman hepsini yiyor. Bebeğiniz yoğurdu seviyorsa tavsiye ederim :)

KUSKUSLU MERCİMEK ÇORBA

Malzemeler,
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 4 yemek kaşığı kuskus
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,2 lt su
  • Tuz
  • 6-7 dal maydanoz
Hazırlanışı,

Soğanı kare kare doğrayıp tereyağı ile kavurun. Üzerine salçayı ilave edin. 1-2 dk daha kavurup üzerine suyu ilave edin. Kaynamaya başlayınca mercimeği ve kuskusu ilave edin. Kuskuslar pişene kadar kaynatın. Ocağı kapatıp maydonozları ilave edin.

Afiyet olsun...

KIYMALI PAZI DOLMASI


Aslında niyetim kara lahana dolması sarmaktı. Ama lahanayı küçük yapraklı alınca saramadım :) (Nedir benim bu lahanalardan çektiğim bir ortasını bulamadım:)) Baktım pazılarda solmaya yüz tutmuş ziyan olmasın diye pazı ile yapmaya karar verdim. Gayet güzel oldu. Denemek için tarifi vereyim..

PAZI DOLMASI

Malzemeler,
  • 1 bağ pazı (Kaç kişilik yapacaksanız büyüklüğünü ona göre berlirleyebilirsiniz)
  • 200 gr yağsız kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 5-6 dal maydonoz
  • 1 su bardağı pirinç
  • Karabiber, tuz
Hazırlanışı,

Pazı yapraklarını iyice yıkayın. Sap kısımlarını kesin. Tencerede su kaynatın. Yaprakları suya batırıp çıkarın (bekletmeyin bekletirseniz dağılıyor).
Ayrı bir kapta içini hazırlayın. Soğanı küp küp doğrayın. Üzerine kıyma, pirinç, salça, maydonoz, karabiber, tuz ve sıvğıya ekleyin. Hepsini karıştırın.
İç harcı pazı yapraklarına koyup sarın. Tencerenin dibine artan yapraklardan serip üzerine dolmaları yerleştirip en üstüne yine yaprak kapayın. Tencerenin yarısına kadar su doldurup kaynamaya başlayınca altını kısın. 25-30 dk. pişirin. Sarımsaklı yoğurt ile sunabilirsiniz...
 
Afiyet olsun...

BROWNİ

tahaylayenihayat

Kekin en güzel hali....

BROWNİ

Malzemeler,
  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 25 gr kakao
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
Hazırlanışı,
    Yumurta ve şekeri 5 dakika çırpın. Sıvıyağ, bir bardak süt, kakao ve vanilya ekleyip çırpmaya devam edin. Bu karşımdan yarım su bardağı ayırın. Kalan karışıma un ekleyip karıştırın. Karışımı tepsiye boşaltıp önceden ısıtılmış 170˚ fırında 25-30 dk. pişirin. Piştikten sonra hemen fırından çıkarıp ayırdığınız karışımı kekin üzerine eşit bir şekilde dökün. Tekrar sıcak olan fırına koyup soğumasını bekleyin (Fırını yakmayın kek piştikten sonraki fırının sıcaklığında sosu çekmeli). Soğuduktan sonra dilimleyip ayırdığınız yarım bardak sütü üzerine gezdirin. Hindistan cevizi ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

İYİ Kİ DOĞMUŞUM:)))




Geçenlerde tüm sevdiklerimle doğum günümü kutladım. Kimi telefonda, kimi yanı başımda... Çok güzel bir gün geçirdim. Allah hiç kimseyi sevenlerinden ve sevmekten mahrum bırakmasın İnşaAllah. Gelelim doğum günümde zahmet verdiklerimin hazırladıklarına...
 
Güneşli ama soğuk bir pazar sabahına kalktıktan sonra ilk rotamız üniversiteden arkadaşlarım sevgili Funda-Engin çiftinin evine kahvaltıya gitmek oldu. Canım arkadaşım çok güzel bir kahvaltı sofrası hazırlamıştı.
 
 
Güzel bir kahvaltının ardından aldık eşlerimizi ve çocuklarımızı attık kendimizi Hidiv Kasrına... Yürüdük, güldük, konuştuk, eğlendik :)) Öğleden sonra vedalaşıp başka bir davete katılmak üzere ayrıldık:))
 
 
Akşama doğru kızkardeşimin davetine katıldık. Yine müthiş yiyecekler hazırlamıştı. Yedik, yedik... Pazartesi diyete kaldığımız yerden devam ettik :))
 
 
Kardeşimin muhteşem doğum günü menüsü ;
Tüm sevdiklerime iyi ki doğmuşum; sizin gibi, dostlara, kardeşlere, anne, baba, eş ve çocuğa sahip olmuşum diyorum. Ellerinize ve emeklerinize sağlık...
 
Bu arada bize bu güzel sofraları donatan kız kardeşim onyedi yaşında ve üniversiteye hazırlanıyor. Anneciğim o küçükken işe başladığından, bende şehir dışında okuduğumdan (diğer kardeşim de erkek malum) yemek işleri kız kardeşime kaldı. Küçücük elleriyle 9 yaşında taze fasülye pişirirdi. Ama mutfak tecrübesi 57 senelik gibidir. Herkese böyle bir kız kardeş ve evlat nasip etsin Rabbim...
 
( Tarifleri kardeşimden alır almaz paylaşacağım:)))

SEBZELİ PAY


Sizlerde benim gibi sebze canavarıysanız ağzınıza layık mükemmel bir lezzet. Ben bu tarifi yardımcı yemek olarak yaparım ama hep ana yemeği bırakır bunu yeriz:)) Buyrun tarife,

SEBZELİ PAY

Malzemeler,
  • 1 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 250 ml süt
  • 200 gr beyaz peynir
  • Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı,

Kabak, Havuç ve patatesleri buharda 15 dk pişirin. Pişirdiğiniz sebzeleri küp şeklinde doğrayın. Patatesleri tavaya alın sarımsağı ilave edip sıvıyağda soteleyin. 26 cm borcam tepsinin dibine serin. Ayrı bir kapta süt, un, yumurta ve baharatları karıştırın. Karışımı patateslerin üzerine ilave edin. Üstüne küp doğranmış peynirleri, kabak ve havuçları ilave edin. Önceden ısıtılmış 220˚ fırında sütü çekene kadar (yaklaşık 30-45 dk) pişirin. Sıcak veya ılık servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

BULGUR PİLAVI

Geçenlerde küçük çocuklara ne yedirilmeli diye araştırırken pirinç pilavı yerine bulgur pilavının daha sağlıklı olduğunu okudum. Ayrıca kız kardeşim malum diyette olduğundan, doktoru ona da bulgur pilavı yiyebilirsin deyince beni bir bulgur pilavı yapma hevesi bastı. Attım kendimi mutfağa:)))

BULGUR PİLAVI

Malzemeler,
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça (yazın domates kullanabilirsiniz.)
  • 1,5 su bardağı su
  • Karabiber, tuz
Hazırlanışı,

Tereyağ tencerede eritilir üzerine küçük küpler halinde doğranan soğan ilave edilir. 5 dk kavrulur. Üzerine salça eklenir. 1-2 dk daha kavrulup su, tuz ve karabiber ilave edilir. Yıkanıp süzülmüş bulgur, suya ilave edilir. Kaynamaya başlayınca altı kısılıp suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Üzeri peçete ile kapatılarak demlenmeye bırakılır.
Afiyet olsun...

ENGELLERİ KALDIRALIM

 
Herkese iyi geceler arkadaşlarım. Şu an Star'da yayınlanmakta olan engelleri kaldıralım programında bağış yapılabiliyor. Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız. Desteğimizi bekleyen çok insanımız var. Destek yazıp 5633'e 5 TL bağış ile katılabiliyoruz.  Bu harekete hep beraber katılalım diyor hepinize hayırlı geceler diliyorum...

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA


Barbunya, üniversite öğrenciliğim boyunca en çok yaptığım yemekti. Malum beş sene sürekli yiyince bayağı yapmamıştım :)) Geçenlerde buzluğa bakarken yazın koyduğum taze barbunyaları görünce canım çekti. Eski günlerin anısına afiyetle yedik :))
 
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Malzemeler,
  • 1 su bardağı taze barbunya
  • 1 küçük patates
  • 1 küçük soğan
  • 1 küçük diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 küçük havuç
  • 1 çay bardağı su
  • 3-4 dal maydonoz (Evde kalmadığından ben ekleyemedim)
  • Tuz
Hazırlanışı,

Barbunyaları siyah suyu çıkana kadar 15 dk kaynatalım. Suyunu süzelim. Ayrı bir tencerede soğanı ve sarımsağı ince doğrayalım. Salçayı ekleyip kavuralım. Üzerine küp küp doğranmış havuç ve patatesleri ilave edelim. 5 dk. kavurup üzerine barbunyaları ilave edelim. Suyu ve tuzu da ekleyip orta ateşte barbunyalar pişinceye kadar kaynatalım. Soğumaya bırakalım. Üzerine ince kıyılmış maydonoz ile servis edelim.

Afiyet olsun...