31 Ağustos 2013

SAMSA TATLISI


Geçenlerde ilk kez denediğimiz bir tatlıydı. Yapılışı oldukça basit. Milföy hamurundan kaynaklı hafif tuzlu bir hamuru oluyor. Kıvamını tutturmak için milföyü fırından çıkarınca biraz soğutmanız ve şerbeti kaşık yardımıyla üzerine ilave etmeniz gerekiyor. Denemek isteyenlere tarifi paylaşayım.

SAMSA TATLISI

Malzemeler,
  • 8 adet milföy
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı fındık
  • 1 tane yumurta (sarısını kullanacağız)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Şerbet için,
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/2 limonun suyu
Hazırlanışı,
 
Şerbet için toz şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynama başlayınca 5-6 dk. daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. Bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Düz bir zemine az miktarda un serpilir. 4 adet milföy kare olacak şekilde unun üzerine dizilir. Üstüne tekrar un serpilip oklava yardımıyla pişirilecek tepsi ebatında açılır.
İçi için fındıklar iyice havanda dövülür, toz şeker ilave edilip karıştırılır. Bu karışım açılan hamurun uç kısmına koyulur hamur yuvarlanır. 3-4 cm'lik dilimler halinde kesilir.
Kalan milföyler içinde aynı işlem yapılır. Çok az sıvıyağ ile yağlanmış tepsiye kesilen milföy dilimleri dizilir. Üzerine sıvıyağla çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 175˚ fırında üzeri kızırancaya kadar pişirilir. Fırında çıkarılıp 5 dk. bekletilir. Kaşık yardımıyla soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Soğuk servis edilir.

Afiye olsun...

28 Ağustos 2013

ÇERKEZ TAVUĞU

Çerkez tavuğunu ilk üniversite hocamızın evine davet edildiğimde yemiş ve çok beğenmiştim. Eşi tarafından çerkez olduğundan çok lezzetli yapmıştı. İnternette araştırırken aslında çerkez tavuğunun sulu yemek tarzı olduğunu da gördüm. Ancak ben genelde bu şekilde yediğimden tarifi bu haliyle yayınlıyorum.

ÇERKEZ TAVUĞU

Malzemeler,
  • 500 gr but (kemiksiz,derisiz)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı rondoya çekilmiş ekmek
  • 2 küçük diş sarımsak
  • 1 adet küçük soğan (Aroma versin diye kullandım)
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı,
Tavuklar yıkanıp tencereye alınır üzerine 2 su bardağı su ve dörte bölünmüş soğan ilave edilerek pişirilir. Piştikten sonra tavuklar ince olacak şekilde didiklenir. Üzerine rondoya çekilmiş ekmek ilave edilir. Sarımsak rendelenir. Ceviz eklenir. Kaynatmış olduğumuz tavuğun suyu kepçe yardımıyla yavaş yavaş eklenir (1 kepçe yeterli oluyor. Çok yumuşak kıvamda seviyorsanız tavuk suyu miktarını arttırabilirsiniz). Buzdolabında 2 saat dinlendirilir. Üzerine sıvıyağda pul biber kızdırılıp dökülür.

Afiyet olsun...

25 Ağustos 2013

ETLİ TAZE FASULYE



Köyden gelen fasulyelerimin bir kısmını dondurucuya attıktan sonra kalanıylada etli taze fasulye yemeği pişirdim.

ETLİ TAZE FASULYE

Malzemeler,
  • 1/2 kg taze fasulye
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ/margarin
  • 3 domates (mevsiminde değilseniz 1 yemek kaşığı salça)
  • Tuz
  • 1 su bardağı su
Hazırlanışı,

Taze fasulyeler yıkanıp ortadan ikiye bölünür. Etler düdüklü tencerede (kapağı açık) suyunu salıp çekene kadar pişirilir.Tereyağ ve soğan ilave edilir. 3-4 dk. kavrulduktan sonra taze domatesler eklenir. 1-2 dk. domates pişince taze fasulyeler eklenip karıştırılır. Üzerine su ilave edilir. Yemeği sulu seviyorsanız su miktarını arttırabilirsiniz. Tuz ilave edilip düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Kaynamaya başladıktan 20 dk. sonra altı kapatılır.

***Düdüklü tencere şüphesiz mutfağın en büyük yardımcısı ancak dikkatli kullanılması gerekiyor. Yemek pişerken kapağı her açıldığında besin değeri buharı ile kaybaolduğunu okumuştum. Düdüklü tencerede böyle bir ihtimal olmadığından yapabildiğim yemekleri düdüklüde pişirmeye dikkat ediyorum.

Afiyet olsun...

20 Ağustos 2013

DERİN DONDURUCUDA TAZE FASULYE

 
 
Annem bayram tatiline Trabzon'a gidince dönüşte taze fasulye toplayıp getirmiş. Bayağı çok olunca da kışlık olarak buzluğa atalım dedik. Kışın taze taze yeriz artık :)))

DERİN DONDURUCUDA TAZE FASULYE

Malzemeler,
  • 2 kg taze fasulye
  • 1,5 kg domates
  • 5 adet orta boy buzluk poşeti
Hazırlanışı,
 
                                                                                                            Taze fasulye kırılır. (Pişerken çok dağılmasın diye buzluğa koyarken bıçakla ortadan ikiye bölmüyorum) Domatesler ve taze fasulyeler temizce yıkanır.
 
Domatesler yıkandıktan sonra dört parçaya bölünüp rondaya çekilir (Ben ince kabuk domates aldığımdan kabuklarını soymadım dilerseniz siz soyabilirsiniz).
     

Rondaya çekilmiş domatesin yarısı derin bir tencerenin dibine dökülür. Üzerine kırdığımız fasulye eklenir En üste kalan domates dökülüp ocakta 15 dakika karıştırarak pişirilir. İyice soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyulur. Havası alınarak poşet sıkıca düğümlernir. Derin dondurucuda saklayabilirsiniz.



16 Ağustos 2013

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI


Herkese selamlar dostlar. Umarım hepiniz gönlünüzden geçirdiğiniz şekilde güzel bir bayram geçirmişsinizdir. Bizim bayramımızda sevdiklerimizle beraber çok güzel geçti. Artık tatil sezonu kapanmak üzere blogda takip ettiğim bir çok arkadaşımda tatilde görünüyor :))) Yavaş yavaş yeni tarifler yayınlamaya başlayalım diyorum. Aslında çok sık yaptığım fakat bloğa koymadığım bir çorba var bugün listemde. Deneyecek olanlara afiyet olsun...

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler,
  • 2 su bardağı mercimek
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı terayağ
  • Tuz
  • Dilerseniz nane
Hazırlanışı,

Mercimekler yıkanıp tencereye alınır. Üzerine su ilave edilir. Orta ateşte pişirilir. Piştikten sonra blendara çekilir. Üzerine tereyağ eritilir. Dilerseniz nane de ekleyebilirsiniz.

***Çorbanın kıvamı sizin için yoğunsa su ile seyreltebilirsiniz. Çok sıvı olduğu durumda ayrı bir tencerede tereyağ ve unu kavurup azar azar karıştırarak mercimeği ilave edebilirsiniz. En iyisi suyu piştikçe mercimeğe ilave edip kıvamını ayarlamak.

Afiyet olsun....

15 Ağustos 2013

KARIŞIK KIZARTMA


Akşam işten dönerken apartmanı saran mis gibi kızartma kokusuna bayılıyorum. Ama kızartma yapmak normal yemek yapmaktan daha fazla zamanımı alıyor. Bende cumartesilerini kızartma günü yapmaya karar verdim.
 
KARIŞIK KIZARTMA

Malzemeler,
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patlıcan
  • 2 adet patates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 adet sivri biber
  • 2 su bardağı sıvıyağ
Hazırlanışı,

Hepsini ayrı ayrı doğradım sırasıyla patates, patlıcan, kabak, havuç, kırmızı biber ve yeşil biberleri kızarttım. Üzerine mis gibi sarımsaklı yoğurt döktüm afiyetle yedik. Bayağı özlemişiz kızartma yemeyi..
 
Afiyet olsun...

5 Ağustos 2013

ZEYTİNLİ POĞAÇA


Bu poğaçalar hem yumuşak hemde mahlebin verdiği tattan dolayı lezzetli oluyor. Ben zeytinli olarak yapıyorum ama siz dilediğiniz malzeme ile yapabilirsiniz. Tarif 8 adet poğaça içindir

ZEYTİNLİ POĞAÇA

Malzemeler,
  • 225 gr un
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1/4 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 /2 su bardağı yoğurt
  • 75 gr yumuşak margarin
  • 1 yumurta (Akı içine, sarısı üstüne)
  • Tuz
  • 20 adet ayıklanmış zeytin
Hazırlanışı,

Un, mahlep, kabartma tozu ve tuz derin bir kaba alınıp karıştırılır. Üzerine kalan malzemeler ilave edilir. Yumurtanın sarısını ayrılıp akı ilave edilir. Tüm malzemeler 10 dk. yoğurulur. Hamur 8 eşit parçaya bölünür her parça yuvarlak olarak 1 cm kalınlığında açılır. İçine ayıklanmış zeyinler koyulup yarım ay şeklinde kapatılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180˚ fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun...

1 Ağustos 2013

SİGARA BÖREĞİ (KIZARTMA)

 
Geçen akşam iş dönüşü çocuğu almak için anneciğime uğradım. Eve çıkmam için çok ısrar edipte geri çevirdiğimde elime bir kutu sıkıştırdı. Sigara böreği sarmış canım benim. Anne olmak böyle birşey işte kendisi de çalışıp bana hala yemek yapıp verme enerjisini bulmak:)) Çocuklar analarının gözünde hiç büyümezmiş artık daha iyi anlıyorum. Allah analarımızı başımızdan eksik etmesin inşallah...(Amin)
 
SİGARA BÖREĞİ

Malzemeler,
  • 4 adet yufka
  • 350 gr beyaz peynir veya çökelek
  • 15-20 dal maydanoz
  • Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı,

Yufkalar üst üste konularak üçgen şeklinde sekiz eşit parçaya bölünür. Ayrı bir kapta peynir ezilir içine ince doğranmış maydonoz katılır ve karıştırılır. Yufkanın geniş kısmına bir miktar koyulur ve yuvarlanır. Uçları açılmasın diye suya batırılıp kapatılır. Kızgın yağda kızara kadar pişirilir. Sıcak servis edilir.
 
Dilerseniz bolca sarıp buzluğa atabilirsiniz. Ani gelen misafir için süper kolaylık:))

Afiyet olsun...

PATLICAN TAVA


Yazın salata ile harika giden bir lezzet. Bu kızartmayı yapmak için balık tavası dediğimiz (bilmeyenler için tarif edeyim kapağı düz şekilde tavanın içine oturan tava şekli) tavaya ihtiyaç var. Ben başka tarz tavada yapabiliyorum dersenizde sorun yok:))) Kızartırken alt-üst yaparak pişirmeniz gerekiyor.

PATLICAN TAVA

Malzemeler
  • 5 adet uzun boy patlıcan
  • 2 su bardağı mısır unu
  • Tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı,

Patlıcanların kabuklarını alacalı olacak şekilde soyunuz. Patlıcanları rahat haşlayabileceğiniz bir tencerede su kaynatınız. Suya tuz ilave ediniz. Patlıcanları tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde pişiriniz. Kevgir yardımızla tencereden alıp süzgeçe koyunuz. İyice süzüldükten sonra mısır ununa bulayıp tavaya sıkı sıkı diziniz. Üzerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatınız. Çatal yardımızla alt tarafının piştiğini kontrol edip alt-üst çeviriniz. Diğer tarafınıda bu şekilde pişiriniz. Sıcak veya ılık olarak servis ediniz.
 
Afiyet olsun...