MENEMEN KONSERVESİ

 
Bu sene kışın sanki kıtlık olacakmış gibi çılgın bir şekilde kış hazırlığı yapıyorum :)) Önceden menemeni yapıp buzluğa koyardım. Bu sene konserve şeklinde yapmaya karar verdim. Yapmadan öncede olur mu olmaz mı, bozulur mu bozulmaz mı düşüncesi beynimi kemirirken temmuz ayında (bu zamanda konservemi yapılır eleştirilerine rağmen:))) ilk denememi 2 şişeyle yaptım. 1 ay sonra hala mis gibi olduğunu görünce şişe sayısını 15'e çıkardım. Tarif kuzenim Sevim'e ait.

MENEMEN KONSERVESİ

Malzemeler,
  • 5 kilo domates (Uzun olanından)
  • 0,75 kg sivri biber (Ben tatlı kullandım)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 diş sarımsak
  • Kavanoz ( Salça, garnitür vs. gibi kavonozları biriktirip kapak aldım. Bir kısmınada sıfır kavonoz kullandım)
Hazırlanışı,

Domates ve biberleri sirkeli suda yıkadım. Biberleri ince ince doğrayıp (elde doğradım) tencereye koydum, üzerine sıvıyağ gezdirdim. Sarımsakları ince şekilde doğrayıp biberlere ilave ettim. 3 dk. kavurdum. Üzerine rondodan geçirdiğim domatesleri döktüm (Kabuklarını soymadım). Karıştırıp tuz ilave ettim. 10 dk. ara ara karıştırarak pişirdim. Kaynar şekilde kavanozlara koydum. Kapakları kapatıp bir bezin üzerinde ters çevirdim. 1 gün boyunca beklettim. Balkona kaldırdım.

Afiyet olsun...

KIBRIS TURU

 
Bu sene gezdiğim yerler içinde KKTC'de vardı. Bu karanlık resmi içiniz kararsın diye koymadım. Gün batımı bir restaurant'tan çektim. Kıbrısla ilgili şunu söyleyebilirim ki sahiplenilmemişliğin, arada kalmışlığın izlerini her yerde görebiliyor ve hissedebiliyorsunuz. Gazino ve kumarhaneleri en renkli yüzü ve geçim kaynakları. Havaalanında karşılamaya başlıyorlar sizi. Yeşil hat diye bir bölge var, Kıbrıs'ı ikiye bölen, Birleşmiş Milletler'e ait ama uğrayan yok gibi...Yürüyorsunuz birden yol bitiyor kontrol noktası, Pasaport soruyorlar Güney Kıbrıs'a geçmek için... ama Turistseniz geçemiyorsunuz Güney Kıbrıs' taki havaalanına inmeniz gerekiyor....  Çok fazla gezemesemde  gezdiğim yerlerden beni çok etkileyen iki yerden bahsetmek istiyorum sizlerede. İlki Barbarlık Müzesi... Müzenin girişinde bulunan anıtın üzerinde kumsal baskını yazıyor. Olayı kısaca özetleyeyim.
 
Barbarlık Müzesi
24 Aralık 1963 günü Rumlar, Kıbrıs Türklerine karşı saldırı başlatıyor. Lefkoşe'nin batı kesimine düşen Kumsal semtini basıyorlar. Dere tarafından gelen Rumlar otomatik mavzerlerle İrfanbey Sokağı'na girdiklerinde, 2 numaralı evde bulunan Mürüvet Hanım, üç oğlunun pijamalarını giydirmiş, yatağı henüz açmış.  Mürüvet Hanım, kapının önündeki Rumca konuşmaları duyar duymaz, çocuklarını kaptığı gibi banyoya koşuyor. Oğullarını küvetin içine dolduruyor, sarmalıyor. Rum askerler küvetin içinde hepsini katlediyor.

Evi barbarlık müzesi adı altında ziyarete açmışlar.Her odasını gezebiliyorsunuz.Küvette hala bulunan kan izlerini ve duvarlardaki mermi deliklerini görünce vahşeti daha net hissediyorsunuz.



İkinci durağım Boğazköy Şehitliğiydi.

Boğazköy Şehitliği

Boğazköy Şehitliği, Girne -Lefkoşa arasında. Birinci harekatın en şiddetli çarpışmalarının meydana geldiği bir yer olup son derece stratejik bir öneme sahip. 18 Subay, 14 Astsubay, 265 Er ve erbaşın yanı sıra 26 Mücahit Ve 3 Meçhul Askerimiz olmak üzere toplam 326 şehidimiz yatıyor burada. Şehitler arasında Türkiye’'nin her yerinden askerler bulunmaktadır.

Denizi güzel (Kaldığınız otele bağlı değişebilir :)). Çok sıcaklara kalmadan mayıs veya eylül gibi tercih ederseniz sıcaktan bunalmazsınız. Daha çok görülecek ve gezilecek yeri var malum tatil kısa olunca bu kadar gezebiliyoruz...

 

HAMSİ TAVA


Balık mevsimini evimizde açmış bulunuyoruz :)) Pazarda kocaman hamsileri görünce hemen aldık. Çıtır çıtır kızarttık.

HAMSİ TAVA
 
Malzemeler,
  • 1 kg hamsi (2-3 kişilik)
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz

Hazırlanışı,

Resim 1
Resim 2
Resim 3
Resim 4

Hamsilerin baş ve kılçıkları ayırılır (Resim 1). Yıkayıp süzüldükten sonra önlü arkalı mısır ununa batırılır (Resim 2). Balık tavasının dibine bir miktar sıvıyağ eklenip balıklar sık olacak şekilde dizilir (Resim 3). Üzerine kapağı örtülüp orta ateşte altları kızarana kadar pişrilir (Resim 4). Altı pişince fazla yağı süzdürülür kapak yardımıyla alt-üst çevrilir. Üzerine biraz sıvıyağ gezdirilir. Kapak kapatılır.  Diğer tarafı kızarınca ocaktan alınır.

Afiyet olsun...






DERİN DONDURUCUDA DOMATES


Bu sıralar kış hazırlıklarına süratle devam etmekteyim. O kadarki artık domates göresim yok:)) Bir çok blogda değişik şekillerde domates saklama çeşitleri görsemde bana en makul olanı buymuş gibi geldi :))

DERİN DONDURUCUDA DOMATES

Malzemeler,
  • İstediğiniz kadar domates (Uzun/bardak domates)
  • Buzluk poşeti
Hazırlanışı,
    Domatesleri kaynayan suya atıp 1-2 dakika bekletin. Kevgir yardımıyla soğuk su dolu bir kaba alın. 3-4 dakika bekletip kabuklarını soyun (Bu işlemi kabuklarının çabuk soyulması için yaptım). Küçük kareler halinde doğrayıp buzdolabı poşetlerine atın. Ben her poşete 2 domates doğradım. Poşetin havasını alıp ağızlarını sıkıca bağlayın. Derin donduruya kaldırabilirsiniz. Çözmek için kullanmadan 6 saat önce buzdolabına indirin.

Afiyet olsun...

ÖMER KUZEY 1 YAŞINDA...


Hafta sonu canım kuzenimin oğlu biricik Ömer'imizin 1. yaşını kutladık. Bol bol horon tepip, halaylar çektik. Ailece güldük eğlendik. Ömer'imize bir ömür boyu güzel bir hayat diliyoruz. Tüm sevdikleri ve sevenleriyle birlikte...
 
 

Benim oğlum parti moduna girdiğinde Ömercik hepimize " Ne yapıyor bu insanlar ne bu sevinç" diye şaşkın gözlerle baksada sonunda o da partiye dahil oldu
 
 



Canım kuzenim döktürmüştü yine. Menüsünde sayabildiklerim ise :)
 



Ömer'im uzun ve güzel bir hayat geçirmeyi nasip etsin Rabbim sana..

İYİ Kİ DOĞDUN İYİ Kİ VARSIN BAL TARLASI :))))




ÇAMLICA TEPESİ


İstanbul'u en güzel izleyebileceğiniz yerlerden birisidir Çamlıca Tepesi. Çamlıca Tepesi, İstanbul'un Anadolu (Asya) yakasında yer alan ilçelerinden Üsküdar'daki en yüksek tepenin adıdır. Tepede İstanbul Boğazı'nın manzarasını izlerken büyüleniyorsunuz. İçeride İBB'ye ait sosyal tesisler ve yol boyunca restaurantlar var. Yemeğinizi yedikten sonra Boğaz manzarasına karşı çayınızı afiyetle yudumlamanızı tavsiye ederim.







ETLİ BULGUR PİLAVI

 


ETLİ BULGUR PİLAVI

Malzemeler,
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 su bardağı su
  • 250 gr küçük doğranmış kuşbaşı dana eti
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet domates (mevsiminde değilseniz 1 yemek kaşığı salça kullanabilirsiniz)
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
Hazırlanışı,

Etler tencereye alınır. suyunu salıp çekene kadar 20 dk. pişirilir. Üzerine tereyağ eklenir. Eridikten sonra ince doğranmış sivri biber ve domatesler eklenir. 5 dakika pişirilir. Bulgur yıkanıp üzerine ilave edilir su, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Kaynadıktan 5 dakika sonra altı kısılır suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılır. Tencerenin üzerine kağıt havlu serilerek kapağı kapatılır 20 dk. dinlendirilir.

***Pilavı yaparken teflon veya seramik tabanlı yada yapışmaz yüzeyli tencere kullanmak pilavın daha tane tane olmasını sağlıyor. Tabi piştikten sonra dinlendirmekte önemli..

Afiyet olsun..

HELLİM PEYNİRLİ TOST

 
Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince,

HELLİM PEYNİRLİ TOST

Malzemeler,
  • 250 gr hellim peyniri
  • 1 adet bayat ekmek
  • Margarin
  • Sucuk (İç malzeme olarak kullandım)
Hazırlanışı,
Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede bekletilip alınır. Dilerseniz tostu sade hellimle yapıp mayonez ve ketçap ilave edebilirsiniz veya hellimi hiç kızarmadan da yapabilirsiniz tercih sizin :)))

Afiyet olsun...