31 Ekim 2013

BEYAZ LAHANA DOLMASI


Geçenlerde marketten beyaz lahana sipariş etmiştim. Fakat kilo olarak ölçüyü fazla belirtmiş olmalıyım ki kocaman birşey geldi. Ben bunu ne yapsam diye düşünürken dolma sarayım dedim. Malum ilk deneme (hep anacığım sarar ben yerim). Önce yapraklarına ayırmaya çalıştım itiraf edeyim çok zorlandım. Piştikten sonra anneme "Anne, sen bunu nasıl ayırıp koca tencere sarıyorsun" dedim. Oda bana pratikliğini gösteren cevabı yapıştırdı tabi :) "Kızım, ben ikiye bölüp tencereye koyuyorum haşlıyorum sonra ayrılıyor zaten" dedi. Tek tatil günüm olan pazarı buna harcamama mı yanayım bilemedim. Ama tadı çok güzel olmuştu. Buyrun tarifi vereyim...

BEYAZ LAHANA DOLMASI

Malzemeler,
  • 1 adet beyaz lahana (Kaç kişilik yapacaksanız büyüklüğünü ona göre berlirleyebilirsiniz)
  • 200 gr yağsız kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı ayçiçekyağı
  • 5-6 dal maydonoz
  • 1 su bardağı pirinç
  • Karabiber, tuz
Hazırlanışı,
    Önce lahanayı haşladım. O soğurken içi için soğanı kare kare doğradım. Üzerine kıyma, pirinç, salça, maydonoz, karabiber, tuz ve ayçiçek yağını ekledim. Hepsini karıştırdım. Haşlanmış lahana yapraklarına koyup sardım. Tencerenin dibine artan yapraklardan serdim üzerine dolmaları yerleştirip en üstüne yine yaprak kapadım. Tencerenin yarısına kadar su doldurup kaynamaya başlayınca altını kıstım. 30 dk pişirdim.

Afiyet olsun...

30 Ekim 2013

DR. OETKER ÇİKOLATALI MUFFİN


Muffin denemeyi çok sevmeme rağmen hala kafamda oluşan lezzeti tam olarak yakalayabilmiş değilim. Denemelerimde hoşuma gitmeyen ve tattırdıklarım tarafından beğenilmeyen :(( tarifleri yayınlamamaya özen gösteriyorum. Bir çok muffin denememe rağmen aradığım tada en yakını bu oldu :)) Tembel işi gibi, tuttu tutmadı derdi yok. 2 dakikada hazırlanıyor. Pratik. Ama ben yine yılmayıp denemeye devam edeceğim.

DR. OETKER ÇİĶOLATALI MUFFİN

Malzemeler,
  • 1 kutu dr. oetker muffin
  • 1 yumurta
  • 100 ml sıvıyağ
  • 100 ml su
Hazırlanışı,

Tarifi paketin üzerinde yazıyor, kısaca özetleyeyim. Paketin içinden çıkan çikolata parçacıklı un karışımını bir kaba boşaltın. Üzerine yumurta, su ve sıvıyağ ekleyin. 1-2 dk. çırpma teli ile karıştırın. Kalıplara döküp 200˚ fırında 15 dk pişirin. Hepsi bu :)) Bir paketten 15 adet çıkıyor.

Afiyet olsun...

27 Ekim 2013

KURUTULMUŞ SEBZELERİM VE KURU PATLICAN DOLMASI


Bu birbirinden güzel görünen sebzeleri Diyarbakır'lı bir ablam köyünde yazın kurutup bana hazırlamış. Çok çok teşekkür ediyorum. Hangisini yapayım derken kuru patlıcan dolmasını çok severim ondan başladım yapmaya :)))

EKŞİ KURU PATLICAN DOLMASI

Malzemeler,
  • 20 adet orta boy kuru patlıcan
  • 200 gr orta yağlı dana kıyması
  • 20 tatlı kaşığı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı toz sumak
  • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası (Yarısı harca, yarısı pişirilecek tencereye)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası (Yarısı harca, yarısı pişirilecek tencereye)
  • 1 çay bardağı + 3 yemek kaşığı sıvı yağ (Çay bardağı ölçüsü dolma harcına, kalan kısım tencerenin dibine eklenmeli)
  • 1 su bardağı su
  • Tuz
Hazırlanışı:
 
Önce geniş bir tencereye su konur ve kaynatılır, su kaynayınca kuru patlıcanlar içine atılır, yaklaşık 10-15 dk tencerenin kapağı kapatılarak kaynatılır. Patlıcanlar haşlandıktan sonra soğuk suya tutulur ve içinde soğuk su olan başka bir kaba alınır.
 
Soğan ve sarımsaklar ufak ufak doğranır. Geniş ve çukur bir kaba kıyma, soğan, sarımsak, pirinç, sıvı yağ, nar ekşisi, baharatlar, salça ve tuz koyulur, iyice karıştırılır. Haşladığımız patlıcanların içi bir parmak eksik kalacak şekilde harç ile doldurulur.
 
Tencerenin dibinde sıvı yağ ile salça kavrulur. Patlıcanlar ağızları yukarı bakacak şekilde dizilir (Eğer tencereniz büyük geldiyse boş kalan kısım büyüklüğünde patates ile sıkıştırarak dolmaları sabitleyebilirsiniz). Su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak (ara ara suyu kontrol edilerek) 25-30 dk pişirilir. Su azaldıkça ilave edebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
 
Afiyet olsun...

 

20 Ekim 2013

TRABZON PEYNİRLİ PİDE




Geçenlerde Feshane'de yine Trabzon günleri vardı. Oraya gidip her çeşit peynir ve tereyağı alınca pide yapmak farz oldu tabi. İlk deneyişim olduğundan şekli biraz garip gelebilir ama lezzeti güzeldi.

TRABZON PEYNİRLİ PİDE

Malzemeler,

Hamur için,
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket toz maya
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı (Üzeri için)
İç malzeme,
  • 100 gr tulum peyniri
  • 100 gr tereyağ
  • 100 gr tel peyniri
  • 100 gr sepet peyniri

Hazırlanışı,

Un, maya, şeker, tuz karıştırılır. Üzerine ılık süt, sıvıyağ ilave edilir. Yoğurulur. Üzeri kapatılıp 1 saat dinlendirilir. Mayalanan hamur 4 eşit parçaya bölünür. Merdane yardımıyla açılır. Bir miktar tereyağ eritilip soğutulup hamurların üzerine gezdirilir. Üstüne tulum peyniri serpilir. Tel peynir döşenir. Sepet peyniri eklenir. en üstlerine terayağ küçük parçalar halinde doğranıp ilave edilir. 180˚  fırında 20-30 dk. pişirilir.


Afiyet olsun...

11 Ekim 2013

KIYMALI BÖREK


Tüm İslam aleminin kurban bayramını kutluyor hayırlara vesile olmasını Allah'tan diliyorum. Kurban bayramı bizim evde sabah erken saatlerde kurbanın başında toplanıp bayramlaşılıp kurbanın kesilmesi tüm ailece parçalanması :)) ve kavurma yapılıp yenilmesiyle kutlanır. İhtiyacı olan komşulara dağıtılır. Bağış yapılmasına karşı değilim ama bu bayram geleneğininde sürdürülmesi taraftarıyım. Hepinizin birbirinden güzel bayramlar geçirmesini diliyorum.

KIYMALI BÖREK
Malzemeler,
  • 4 adet yufka
  • 2 yumurta
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ (2 yemek kaşığı yoğurtlu iç harca 1 yemek kaşığı üzerine)
  • 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
Harç için,
  • 3 adet orta boy soğan
  • 500 gr yağsız kıyma
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, Karabiber
Hazırlanışı,

Soğanlar soyulup kare kare doğranır. Zeytinyağı eklenip 2 dk. kavrulur. Üzerine kıyma eklenip kıymalar pişinceye kadar kavrulur. Piştikten sonra tuz ve karabiber eklenir (Dilerseniz salçada kullanbilirsiniz).
 
Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta, sıvıyağ çırpılır.


 
Yufkalar ortadan ikiye bölünür. Yoğurtlu harç yufkanın üzerine sürülür. Geniş kısımlarından başlayarak içine kıymalı harç koyulup yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve yağ sürülür. 200˚ fırında 30-45 dk. Pişirilir.


 Afiyet olsun…

10 Ekim 2013

ET KAVURMASI

 

Artık kurban bayramı yaklaşıyor. Ağızda un gibi dağılan müthiş kavurmamdan (Sipariş alan biri olarak mütevazı olamayacağım dostlar:))) denemek isteyenler buraya,

ET KAVURMASI

Malzemeler,
  • 1 kg kuşbaşı yağsız
  • 125 gr terayağ
  • Tuz
Hazırlanışı,

Etler teflon tencereye alınır. Kapağı hafif aralık orta ateşte suyunu salıp çekinceye  kadar pişirilir. Üzerine istediğiniz yumuşaklığı elde edene kadar az az su ilave ederek pişirin. Son su ilave edildiğinde tereyağ ve tuz atılır. Su tamamen çekilince biraz yağında kavrulur. Ateşten alınır.

***Plastik kaplara yayarak soğutup derin dondurucuda istediğiniz zaman alıp kullanabileceğiniz şekilde saklayabilirsiniz. Ya da tek porsiyonluk buzdolabı poşetine (ılınınca) koyup saklayabilirsiniz.***

Afiyet olsun...

5 Ekim 2013

MANTAR KAVURMA

 
Bu harika masanın sahibi tabi ki kız kardeşim:)) Bolu'ya gitmeden önceki son masası. Okul bitene kadar bu lezzetlerden ayrı kalacağız. İnşallah okulunu başarıyla tamamlayıp dönmeyi nasip eder Rabbim. Laf aramızda onu çok özlüyorum:(( Gelelim menüsüne;
 
MANTAR KAVURMA
 
Malzemeler,
  • 500 gr mantar
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet sarı biber
  • 3 adet çarliston biber
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
Hazırlanışı,
 
Mantarlar yıkanıp ince ince doğranır. Soğan ve biberler uzunlamasına (julyen) doğranır. Sıvıyağ ile önce soğanlar ardından biberler tavada 3-4 dk. kavrulur. Üzerine mantarlar ilave edilir. Mantarlar yumuşayana kadar (5-6 dk.) pişirilir. Sıcak veya ılık olarak servis edilir.
 
Afiyet olsun..

 

3 Ekim 2013

ŞEFTALİLİ YAŞ PASTA


Tarif kız kardeşime ait. Yapımı çok kolay. Erkek kardeşimin doğum günü için hazırladığı enfes tariflerden birisiydi. Çok hafif olmuştu. Doğum günü menüsü ise,
ŞEFTALİLİ YAŞ PASTA

Malzemeler,
  • 1 adet sade hazır pasta keki
  • 1/2 paket damla çikolata
  • 1 paket krem şanti
  • 2 adet sert şeftali veya nektari
  • 400 ml süt
Hazırlanışı,

Pasta kekinin alt kısmını tabağa alıyoruz. Üzerini süt ile ıslatıyoruz. Ayrı bir kapta krem şantiyi paketin üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz. Islatmış olduğumuz kekin üst kısmına krem şantiyi bir parmak kalınlığunda yayıyoruz. Üzerine şeftali döşüyoruz. Çikolata parçalarını serpip üzerini tekrar krem şantiyle kapatıyoruz. Kalan kekin üst kısmınıda üzerine kapatıyoruz. Süt ile bu parçayıda ıslatıyoruz. Krem şantiyi yayıyoruz. Üzerine şeftali döşüyoruz. Açık kalan tüm alanları krem şantiyle kapatıp çikolata parçacıklarınıda serpip buzdolabında iki saat dinlendirip servis ediyoruz.

***Farklı meyvelerlede dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz***

Afiyet olsun...