30 Aralık 2013

HOŞGELDİN 2014 VE YILBAŞI KURABİYESİ :))

 
Yeni yıl kutlaması bizim ailede pek rastlanan bir durum değildir. Genelde, insanlar tarafından eski bir yılı acısıyla tatlısıyla uğurlayıp, yeni yıla yeni bir sayfa açarak başlamak istenir. Bizim işler ise yıl sonunda çok yoğunlaşır, yılın son iki ayı "bu yıl bitse artık" deriz. Ama yeni yılın ilk iki ayı da bir önceki senenin işlerini toparlamakla uğraşırız :)) Benim için yeni yıl bu açıdan önemlidir mesela :)) Kutlayanı da kutlamayanı da eleştirmiyorum ve asıl önemli olan niyettir diyorum.
 
Bu sene bende ilk defa çam ağacı alıp süsledim (Başka zaman böyle her istediğimiz yerde çam ağacı bulunmuyor). Nedeni oğluşun ışıklar yanarken tepkisini ölçmekti. Süslere fena takıldı. İlkten "anne bu ne ya" der gibi baksada ışıkları yanınca çığlık çığlığa el çırpmaya başladı. Her geleni ağacın yanına götürüyor bu sıralar :))
Aslına bunları yılbaşından önce yapmıştım ama konsepte uysun diye şimdi yayınlayalım :))
 
YILBAŞI KURABİYESİ
 
 Malzemeler,
  • 1 paket dr. oetker yılbaşı kurabiyesi ( Pakette un karışımı, glazür, kalıp ve yağlı kağıt var)
  • 75 gr yumuşak margarin
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı su (Glazür için)
Hazırlanışı,
 
Paketin içinden çıkan un karışımına margarin ve yumurtayı ilave edip ele yapışmayacak bir kıvam elde edene kadar yoğuruyoruz. Merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açıp kalıp ile kesiyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine diziyoruz. 170˚ fırında 15-20 dk. pişiriyoruz. Fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.
Ayrı bir kapta glazürü iki yemek kaşığı su ile karıştırıyoruz. Soğuyan kurabiyeleri galzüre batırıp fazlasını alarak tabağa alıyoruz. Glazür donduktan sonra afiyetle tüketiyoruz :)) 
 

Yeni yılda Rabbim herkese gönlünden geçen tüm güzellikleri nasip etsin inşallah...

 Hepinize İyi Yıllar Diliyorum...

 
 

 



21 Aralık 2013

TAHA'NIN KUAFÖR HALLERİ

 

Benim oğluşumun çok güzel büklüm büklüm saçları vardı. Biz 22 aylık olana kadar kestirmeye hiç kıyamadık. Sonunda karar verdik ama bu seferde nereye kestirsek diye düşünmeye başladık. İnternette gezerken bebek kuaförünü bulduk. Çocuklar için çok güzel bir mekan tasarlamışlar. Kesimi yapan Ali bey oldukça profesyonel ve güler yüzlü biri. Bu resim oğluşun doğum günü traşı :)) Sizde bizim gibi karar veremediyseniz mutlaka uğrayın derim.

 

19 Aralık 2013

HAZIR MANTI




Eskiden anacığımla mantı açar afiyetle yerdik. Şimdi zaman bulamamaktan mı yoksa tembellikten mi bilemiyorum ama mantı açamıyoruz. Hazır paketlerde aynı lezzeti arıyoruz ama nerdee... Çok aklıma düştüğünde bu tarifi yapıyorum azıcıkta olsa mantı özlemimi dindiriyor :))

HAZIR MANTI

Malzemeler,
  • 1 paket hazır mantı (Ben superfresh kayseri mantısı kullandım)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
Hazırlanışı,
    Mantılar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine serpilir. Önceden ısıtılmış 200˚ fırında hafif rengi dönene kadar 20-25 dk. kavrulur.
     
    Derin bir tencerede su kaynatılır. İçine fırından çıkarılan mantılar atılıp yumuşayana kadar pişirilir. Pişen mantılar derin bir kaba alınır.
     
    Ayrı bir kapta yoğurt ile rendelenmiş sarımsak karıştırılır. Mantıların üzerine dökülür.
     
    Sıvıyağ tavada kızdırılır, salça eklenip 1-2 dk. kavrulur. Üzerine 1/4 çay bardağı su eklenir 1-2 taşım kaynadıktan sonra alınıp sarımsaklı yoğurdun üstüne dökülür. En üste nane serpiştirilir.

Afiyet olsun...

16 Aralık 2013

OĞLUŞUM 2 YAŞINDA :)))


Canım oğluşumuz bizim....İyi ki doğdun İyi ki varsın...

Bloğumun ilk açılışını oğlumun doğum günü masasıyla hayata geçirmiştim. Oğlum 1 sene daha büyüdü bloğum 1 yaşında oldu. Uzun uzun seneler hep burada oluruz inşaallah. Bu güzel güne nasıl mı hazılandık anlatayım...

İlk olarak evimizi süsledik, bu sene konseptimiz tabiki Pepe'ydi. Tabak, bardak, masa örtüsü, peçete Carrefour'dan. Süsler her yerden karışık :))
Sevgili kız kardeşimin yoğun destekleriyle oluşturduğumuz menümüze gelince,

Pasta ve kurabiyelerimizi Harikalarrr diyari Pınar Ay Tunç hanım yaptı. Lezzet ve görünümü süperdi. Buradan kendisine bir kere daha teşekkür ediyorum.
Mutlu bir günü daha geride bıraktık. Mutluluğumuzu paylaşan kocaman ailem iyi ki varsınız. Teyzesi doğumundan itibaren harika bir slayt gösterisi hazırlamış oğlumuza.

Sen hep gül güzel oğlum... Yolun ve bahtın açık olsun inşaallah...



11 Aralık 2013

FIRINDA TAVUK

 
Geçen pazar bu pratik ama bir o kadar lezzetli tarifi denedim. Şiddetle tavsiye ederim :)))
 
FIRINDA TAVUK
 
Malzemeler,
  • 1 kg tavuk butu (Kemiksiz, derisiz)
  • 1 paket knorr mangalda kanat lezzeti
  • 30 ml su
  • 30 ml sıvıyağ
Hazırlanışı,
 
Harcın üzerinde mangalda kanat lezzeti yazsada ben but olarak yaptım. Marketlerde satılan kemiksiz ve derisiz tavuk butlarını önce yıkadım. Ardından sıvıyağa bulayıp harca serdim. Yağlı kağıt (harç paketinden çıkıyor) serilmiş tepsiye tavukları dizip 180˚ önceden ısıtılmış fırında 35-40 dk pişirdim. Harika oldu.

 
Afiyet olsun...

9 Aralık 2013

HASANPAŞA KÖFTESİ


Herkese iyi haftalar dileyerek yeni tarifimi yayınlıyorum :)) Yapması biraz uğraştırsada yemesine bayılıyorum :))

HASANPAŞA KÖFTESİ

Malzemeler,

Köfte için,
  • 500 gr kıyma
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 2 dilim bayat ekmek
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, Karabiber
Püre için,
  • 3 adet patates
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
Üzeri için,
  • Dilimlenmiş kadar (Köfte adedi kadar)
  • Domates
  • Yeşil Biber
Sos için,
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
Hazırlanışı,
1
İlk olarak kıymayı bir kaba alalım. Üzerine rendelenmiş soğanı ekleyip 5 dakika yoğuralım. Bayat ekmeği rondodan geçirip ilave edelim. Yumurta, tuz ve karabiberi ekleyip 5 dk. daha yoğuralım. Hamburger ekmeği büyüklüğünde yuvarlayıp şekil verelim. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 200˚ fırında 20 dk. pişirelim.



2
 
Patatesleri haşlayalım. Haşlanırken suya tuz ilave edelim. Çatal yardımıyla haşladığımız patatesleri ezelim. İçine süt ve tereyağını ilave edip iyice ezerek karıştıralım. Pişirdiğimiz köftelerin üzerine serelim.






Patates pürelerinin üzerine kare şeklinde dilimlenmiş kaşar peynirini serelim. Üzerine domates ve yeşil biber dilimleyerek kürdan yardımı ile sabitleyelim. 200˚ önceden ısıtılmış fırına alalım. Vakit kaybetmeden bir cezvede suyu ve salçayı karıştıralım. Kaynayınca tepsiye döküp 200˚ fırında 20-30 dk pişirelim.
 
Afiyet olsun...

6 Aralık 2013

SİMİT PİZZASI

 
Geçenlerde simit yapma aşkıyla iş dönüşü markete daldım, gerekli malzemeleri alıp koşa koşa eve geçtim. Hamuru yoğurdum, ölçtüm, tarttım, biçtim.
 
Sonuç mu???
 
Olmadı, beceremedim...
 
En iyisi, simiti fırınlar yapsın dedim :))
 
Aşağıdaki resim fırına girmeden önceki hali. Güzel görünüyor aslında, tadıda güzeldi bence tek kusuru sert olması. Simitlik un yerine normal un kullandığımdan olabilir belki.
 
Simit tarifini es geçiyorum. (Tabi ki yılmadım yine deneyeceğim:))
 
Ertesi gün atmaya kıyamadım. Sonuçta nimet. Ben bunları pizza yapayım dedim. Ortaya güzel bir lezzet çıktı.
 
SİMİT PİZZASI
 
Malzemeler,
 
Taban,
  • 4 adet simit
  • 1 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ


Sos için,
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kekik
Üzeri için,
  • Sucuk
  • Domates
  • Peynir
  • İstediğiniz malzeme

Hazırlanışı,

Süt, yumurta, sıvıyağ derin bir kapta iyice çırpılır. Simitler önce enlemesine ortadan kesilir, sonra her bir parça dörte bölünür. Hazırladığımız karışımda 15-20 dk. bekletilir.
 
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, susamlı kısımlar alta gelecek şekilde dizilip, önceden ısıtılmış 180˚ fırında 15 dk. pişirilir.

Ayrı bir kapta salça, ketçap, su ve kekik çırpılır. Fırından çıkartılıp simitlerin üzerine sürülür. Tekrar fırına verilir. 10 dk. da pişirilir.

Üzerine domates, sucuk, peynir ilave edilip tekrar fırına verilir. 15 dk. daha pişirilip afiyetle yenir.

Afiyet olsun....


 


3 Aralık 2013

AŞURE

 
 
Muharrem ayı içinde anacığımın yaptığı mis gibi aşureler... Aşure, Nuh Tufanından sonra karaya ayak basıldığında kalan malzemeler ile yapılan tatlının adıdır. O yüzden bu kadar bereketli oluyor sanırım :))
 
AŞURE
 
Malzemeler,
  • 3 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • 1 su bardağı kuru incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1/2 su bardağı kuş üzümü
  • 4 su bardağı tozşeker
  • Bir çimdik tuz
  • Su
Üzeri için,
  • Tarçın
  • Nar tanesi
  • Kırılmış fındık
Hazırlanışı,
 
Kurufasulye ve nohutu akşamdan ayrı kaplarda soğuk suyla ıslatalım. Buğdayı kaynar su ile ıslatalım. Ertesi gün kurufasulye ve nohutun suyunu süzüp ayrı ayrı haşlayalım. Buğdayı da ayrı bir tencerede haşlayıp, hepsini aşure yapacağımız büyük bir tencereye alalım. Üzerine yetecek kadar kaynar su ilave edelim. İçine doğranmış kuru incir, kayısı ile kuru üzümü ilave edelim. Şeker, tuz ve yeteri kadar su ekleyip 10 dk. daha pişirelim. Taslara alıp soğuyunca üzerini tarçın, nar taneleri ve fındık ile süsleyelim.

***Suyu ölçülü ilave ederseniz istediğiniz kıvamı tutturmuş olursunuz. ancak insanlık hali su çok kaçtı :) veya koyu kıvamlı olsun istiyorsanız 1-2 yemek kaşığı nişastayı 1 su bardağı su ile eriterek aşureye ilave ederek pişirebilirsiniz***
 
Afiyet şifa olsun :)))

1 Aralık 2013

MANTARLI TAVUK




Mantar-Tavuk ikilisi...Ben ne kadar sevmesemde eşim bu ikiye bayılıyor. Malum kaynanalarda damatları çok sevince bu yemek anneme yemeğe gittiğimizde eksik olmuyor.

MANTARLI TAVUK

Malzemeler,
  • 500 gr tavuk butu (kemiksiz kuşbaşı doğranmış)
  • 500 gr mantar
  • 3 domates (mevsiminde değilseniz renk vermeyeceği için 1 yemek kaşığı salça kullanabilirsiniz)
  • 1 orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1/2 bardak su
  • Kekik, karabiber, tuz
Hazırlanışı,

Tavuklar yıkanıp tencereye alınır. Küp şeklinde doğranmış soğanlar tavuğa ilave edilir. Üzerine sıvıyağ eklenip 5 dk. kavrulur. Domates ve mantarlar eklenir. 1/2 çay bardağı su ilave edilir kapağı kapatılır. 10 dk. ara ara karıştırılır. Kekik, tuz ve karabiber eklenir. 2 dk. daha pişirilip kapatılır.

***Geçenlerde bir gazete okumuştum. Tavuk 20 dk.'dan önce pişerse o tavuğu yemeyin diyordu. Ben hiç pişerken 20 dk'yı bulan bir tavuk görmedim malesef en fazla 15 dk:(((***

Afiyet olsun...