TAVUKLU HÜNKAR BEĞENDİ


Hünkar beğendi aslında etli yapılır (Etli tarifim için tık tık :)).
 
Ama hafif olması açısından tavuklusunu da denedim. Çok lezzetli oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.

TAVUKLU HÜNKAR BEĞENDİ

Malzemeler,

Beğendi için,
  • 4 adet bostan patlıcanı veya 1 kavonoz hazır közlenmiş patlıcan (Ben hazır kullandım)
  • 3 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tepeleme kaşık un
  • Karabiber, tuz
Üzeri için,
  • 500 gram tavuk kuşbaşı (Ben gögüs eti kullandım siz kemiksiz but da kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 adet domates (yazdan hazırladığımız :))
  • 4 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber, tuz, kekik
Hazırlanışı,

Patlıcanları fırın veya ocakta közleyip kabuklarını soyalım. İnce ince doğrayalım. (Hazır kullanacaksanız bu işleme gerek yok :))
 
Bir tencereye üç yemek kaşığı tereyağı ekleyelim, eriyince üzerine unu ilave edip rengi dönene kadar kavuralım. Sütü azar azar ilave edelim. Üzerine patlıcanları ekleyip 10 dk. pişirelim. Karabiber ilave edip ocağı kapatalım (Hazır patlıcan közlemesinde tuz olduğundan ben ilave etmedim kendiniz közlüyorsanız siz ilave edebilirsiniz).
 
Ayrı bir tencereye tavuğu alalım. Suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşte pişirelim. Üzerine tereyağ ilave edelim.5 dk. daha kavurup ince ince doğradığımız biber ve domatesi ekleyelim. 10 dk. daha pişirelim. Salça ilave edelim. 1-2 dk. daha pişirip baharat ve tuz ekleyip ocaktan alalım.
 
Tabağa önce beğendiyi üzerine tavuğu koyalım. Sıcak veya ılık tüketelim.

Afiyet olsun...

SALAMLI PEYNİRLİ MUFFİN


Hep tatlısını yiyecek değiliz ya azıcıkta tuzlu muffin deneyelim :))

SALAMLI PEYNİRLİ MUFFİN

Malzemeler,
  • 500 gr un,
  • 30 gr tereyağ
  • 175 gr salam,
  • 350 ml süt
  • 2 adet yumurta
  • 110 gr beyaz peynir
  • 100 ml krema
  • 120 gr kaşar peyniri
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 pkt kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
    Beyaz peyniri ufalayalım, kaşar peynirini rendeleyelim, salamları küp küp doğrayalım, dereotunu incecik kıyalım.
     
    Derin bir kaba elenmiş un, tuz, şeker, kabartma tozunu koyup karıştıralım.
     
    Başka bir kapta yumurtaları çırpalım, sütü ve kremayı ilave edip çırpmaya devam edelim.(3-4 dk)
     
    Süt karışımını, un karışımına ilave edip karıştıralım. Dereotu, salam, peynir ve kaşar peynirini de ekleyip 2-3 dk. daha karıştıralım.
     
    Karışımı kaşık yardımıyla muffin kalıplarına alalım. Önceden ısıtılmış 200˚ fırında 25-30 dk pişirin.

    Afiyet olsun...

EKMEK YAPMA MAKİNESİ VE YULAF EKMEĞİ..


Ekmek yapma makinesiyle tanışma maceramı daha önce burada yazmıştım.

Geçenlerde ekmek yapma makinesi ile neler yapılabilir diye araştırırken, ekmek yapma makinelerinin çok kötü olduğu, hiç güzel ekmek yapılamadığını ile ilgili çok yazı okudum. Hatta şikayetten tarif bulamadım diyebilirim.

Makinemi 1,5 yıldır kullanıyorum ve daha 1 ekmeğin hamurunu bile çöpe atmadım. Bu yüzden detaylı bir yazı yazmaya koyuldum.

Makinem Arçelik K-2705...

Ekmeği hazır un karışımlarından yapıyorum genelde. Ama tam ölçüsüne göre. 320 ml su ise mesela kesinlikle tartarak koyuyorum. Sonuç süper. Aslında çeşit çeşit yapmama rağmen az yayınlamışım onu farkettim.

Zeytinli çavdar ekmeğini makinede yaptım mesela.. Sonuç mükemmeldi.

Aynı şekilde ekmek unu karışımında sütlü tahıllı ekmek yapmıştım.

Bu sefer yulaf ekmeği yaptım. Söke'nin yulaf unu karışımından. O da çok lezzetli oldu.

Ekmek haricinde ekmek yapma makinesi ile tüm yoğurma ve mayalama işlemi de yapıyorum. Mesela sodalı poğaça tarifimi makinede hazırlayıp mayalandırıyorum. Sadece şekil vermesi kalıyor. İnanmayacaksınız ama reçel bile yaptım.

Bence direkt makineleri suçlamak yerine ölçüleri ayarlamak yeterli...

Neyse çok uzattım tarifi verebilirim artık :))

YULAF EKMEĞİ

Malzemeler,
  • 1 paket söke yulaf unu (Ekmek yapımı için olanından 1 kutudan 2 adet çıkıyor)
  • 320 ml su
  • 1 paket maya (Kutunun içinde var)
Hazırlanışı,

Önce su, üzerine un ve en üste maya konulur. En kısa program seçilir ( Benim makinede 1. program 3 saatlik) 3 saat sonunda ekmeğiniz hazırdır.

Ekmeği piştikten sonra çıkarıp en az 15 dakika soğutarak dilimleyiniz.

Afiyet olsun...

ETLİ PIRASA BÖREĞİ


Kış sebzeleri bizim evde pek yemek olarak tüketilmiyor. ( Ispanak yemeği veya böreği, pırasa kavurması, karnabahar kızartması ve kapuska...)
 
Hal böyle olunca kış sebzelerinden farklı tarifler yapmak gerekiyor.

Bu böreği annem kıymalı olarak yapar. Ben etli denedim.
 
Tadı çok güzel olmuştu. Kesinlikle tavsiye ediyorum..

ETLİ PIRASA BÖREĞİ

Malzemeler,
  • 3 adet yufka
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
İç harç
  • 1/2 kg pırasa
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 200 gr küçük doğranmış kuşbaşı et
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, Karabiber
Hazırlanışı

Etler suyunu salıp çekene kadar pişirilir.

Pırasalar ince ince doğranıp etlere ilave edilir, sıvağ eklenir ve pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir.

Salça eklenir, 1-2 dk. daha kavrulur.

Tuz ve karabiber ileve edilip ocaktan alınır.

Ayrı bir yerde yoğurt, sıvıyağ ve yumurta çırpılır.

Yufkalar ortadan ikiye bölünür.

Geniş kısımlarından başlanarak önce yoğurtlu harç sürülür, sonra pırasalı harç içine koyulur. Önce aşağı sonra sağdan sola doğru yuvarlanarak gül şekli verilir.

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yoğurtlu harçtan üzerlerine sürülür.

200˚ fırında üzeri kızarıncaya kadar ( 30-35 dk.) pişirilir.

Afiyet olsun...


HEDİYELERİM GELDİ :))



Geçenlerde Emek Kafee 'nin düzenlediği çekilişe katılmıştım. Kazanmışım. Ertesi gün hediyelerim geldi. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum....
 
Bu kalıplarla güzel güzel kurabiyeler yapı en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım inşaallah :))

BABAMIN DOĞUM GÜNÜ VE ELMALI KURABİYE..

 
Geçenlerde canım babamın doğum günüsünü kutladık ailecek. Kutlama demeyelimde bir arada yemek yeme şöleni diyelim :))

Canım Babam...
 
Allah sana uzun uzun ömürler versin inşaallah. Bizimle birlikte :))
 
Kız kardeşim ve annem yine maharetlerini sergilemişlerdi.
 
Menüde,
  • Muzlu, kivili pasta ( İçerik aynı süsleme farklı :))
  • Elmalı kurabiye
  • Kısır
  • Patates böreği
ELMALI KURABİYE
 
Malzemeler,
 
İçi için,
  • Elma
  • Tarçın
Hamuru için,
  • 1 paket margarin
  •  1/2 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • Alabildiğine un ( Kulak memesi kıvamı )
Hazırlanışı,
 
Hamur malzemesinin tamamı derince bir kaba alınır. İyice yoğurulur. 15 dk. dinlendirilir.
 
Elmalar yıkanıp, rendelenir. Üzerlerine tarçın ilave edilip karıştırılır.
 
Hamurdan küçük parçalar koparılıp açılır. Kare halinde kesilir. İki ucu çapraz olacak şekilde üst üste getirilir.
 
200˚ önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
 
Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis ediyoruz.
 
Afiyet olsun...


YUFKA MANTISI


Ben mantının fırında pişenini sevenlerdenim. Bunu da aynı şekilde yapmaya çalıştım.

Yaparken böyle harika bir lezzet olacağını tahmin etmemiştim...

YUFKA MANTISI

Hazırlanışı,
  • 3 adet yufka
  • 2 yemek kaşığı yumuşak margarin
  • 1 su bardağı su

  • İç harç
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • Karabiber, Tuz
  • Üzeri için,
  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş Sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Kırmızı pul biber
  • Hazırlanışı,

Soğanı rendeleyelim. İçine kıyma, karabiber ve tuzu ekleyip iyice özdeşleşene kadar yoğuralım.

Yufkaları önce ortadan ikiye bölelim.
 
Hazırladığımız harcı bir parmak genişliğinde yufkanın geniş kısmına boylu boyunca yayalım. Yufkayı aşağıya doğru yuvarlayalım.

2 parmak eninde keselim. Yufkalar bitene kadar işleme devam edelim.

Yağlanmış fırın tepsisine kestiğimiz yufkaları kıymaları görünecek şekilde dik olarak sıkı sıkı dizelim.

Üzerin yumuşak margarin parçaları atalım.

Önceden ısıtılmış 200˚  fırına verelim. Üzeri iyice kızara kadar ( 30-45 dk.) pişirelim.

1 su bardağı kaynamış suyu pişen yufkaların üzerine gezdirip tekrar fırına verelim. Fırını kapatıp kendi sıcaklığında suyu çekmesini bekleyelim.

Ayrı bir hazırladığımız sarımsaklı yoğurt ve sıvıyağda kızdırlmış pulbiberi üzerine gezdirelim.

Afiyet bal olsun :)))


SÜMBÜLÜM ÇİÇEK AÇTI :)))




Bende toprağa birşeyler ekip biçme merağı vardır. İleride Rabbim nasip ederde bahçeli bir evim olursa değmeyin keyfime dostlar :))

Yine böyle aşka geldiğim bir gün markete daldım..

Sümbül soğanı, Lale soğanı, Zambak aldım..

Eve gelip büyük bir hevesle ektim toprağa...

Aylardan kasım. Yanda ilk halleri...

Veee dün akşam ne göreyim pembiş bir sümbülüm olmuş...

Toplam üç soğan ekmiştim. Bu ilki...

Zambağımın ilk aldığım hali
Zambağım 2 aylık

Zambağımı ise dikili aldım. Gelişim evrelerini görebilirsiniz resimlerden. Çok nazlı, tomurcukları var ama hala çiçek açmadı...
Laleler mi??? Onlarda beş soğandı hepsi büyüyor. Çiçek açınca paylaşacağım...


Sümbül nasıl yetişir diye ben çok araştırdım. Merak edenlere anlatayım...

Sümbülü ektikten sonra camın dışına koydum. onbeş gün soğukta durdu. Kökü daha iyi tutar diye okumuştum. Sonra mutfak balkonuna aldım. Benim balkon kapalı ama yine de soğukta durdu. Haftada 2 kere su verdim. Ama az az.. Su saksı tabağında birikmedi.

Sonuçta mutlu oldum.  Annem sümbülümü istiyor. Tabiki seve seve vereceğim. Biraz daha büyüsün ama :)))

Sevgiyle kalın. ..
Soğanı diktikten 1 ay sonra Sümbül'üm

SUCUKLU MENEMEN


Yazdan yaptığım menemenleri yemeye başladım artık. İşten gelince pratik oluyor. Gelelim bu pratik tarife..

SUCUKLU MENEMEN

Malzemeler,
  • 1 adet menemen konservesi
  • 100 gr sucuk
  • 100 gr kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı,

Sucukları küp küp doğrayıp tavaya alın. Sıvıyağ ile hafif kavurun. Üzerine menemen konservesini dökün. 2 dk. kaynatıp ocaktan alın. Tepsiye dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpip fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirin.

*** Bu tarifi küçük güveç kaplarında tek porsiyonluk yapıpta sunabilirsiniz. Çok şık oluyor***

Afiyet olsun...

YOĞURTLU KIRMIZI BİBER


Meze desem, meze değil...

Salata desem, salata değil...

İkisinin ortası harika bir lezzet :)))

YOĞURTLU KIRMIZI BİBER

Malzemeler,
  • 3 adet kırmızı biber
  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Hazırlanışı

Kırmızı biberler yıkanıp kurulanır. Kürdanla bir kaç yerden delinir. 220˚ önceden ısıtılmış fırında ızgara teli üzerinde yumuşayana kadar ( 20-25 dk.) pişirilir. Soğuduktan sonra kabukları soyulur. Dilimlenir.

Ayrı bir kapta sarımsak rendelenir. Yoğurt ile karıştırılır.

Küçük bir tavada sıvıyağ ve kırmızı pul biber kızdırılır.

Servis tabağının en altına biberler, üzerine sarımsaklı yoğurt ve en üstede kırmızı pul biber ile yağ dökülür.

***Dilerseniz biberleri sıvıyağda kızartarakta yapabilirisiniz.

Afiyet olsun...



s