6 Eylül 2014

DOMATES KONSERVESİ


Yaz sebzeleri bitmeden hazırlıklara son sürat devam :))
 
DOMATES KONSERVESİ
  • 5 kg bardak domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 adet orta boy kavanoz ( Ben kışın tükettiğim ürünlerden biriktiriyorum)
  • 5 adet yeni kapak
Hazırlanışı,
 
Domatesleri yıkadıktan sonra dip kısımlarına bıçakla çarpı atarak kaynar suyun içine atıp 2 dk. sonra soğuk su dolu kaba alalım. Böylece kabukları çabucak soyulacaktır.
 
Ortadan ikiye bölüp rondoya atalım. Çok su gibi yapmayalım. Hafif parçalı kalsın.
 
Büyük bir tencere doğranmış domatesleri alıp 20-30 dk. kaynatalım. Üzerine tuzu ilave edelim. Kaynamaya devam ederken kavanozlara koyalım ve kapağını sıkı bir şekilde kapatalım.
 
Bir havlu üzerine ters çevirelim. Domates ve kavanozlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım. 1 gün bu şekilde bekletip soğuduktan sonra güneş almayan bir yerde saklayabilirsiniz.
 
Afiyet olsun...
 
Menemen konservesi için tık tık...
 
Derin dondurucuda patlıcan için tık tık...

Derin dondurucuda domates için tık tık...

Derin dondurucuda taze fasulye için tık tık...

3 Eylül 2014

BOSTAN PATLICANINDA ET.


Yine bir patlıcanlı tarifle karşınızdayım.

Bostan patlıcanını pazarda hep görür fakat hiç almazdım. Tadının bu kadar lezzetli olabileceği aklıma gelmezdi. Ya da bana lezzetlisi rasgeldi bilemiyorum. Ama bu sene buzluğa bile attım...

BOSTAN PATLICANINDA ET...

Hazırlanışı,
  • 5 Adet bostan patlıcanı
  • Tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • 500 gr küçük doğranmış dana eti
  • 1 adet orta boy kırmızı biber
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Karabiber
Hazırlanışı,

Bostan patlıcanları alacalı şekilde soyulur ve ortası hafif alınır (1 cm eninde boylu boyunca). Baş kısımları kesilmez 15 dk. tuzlu suda bekletilir

Kurulanır. Derin bir kızartma tenceresinde renkleri dönene kadar kızartılır.

Tereyağ tavaya alınır. İri doğranmış soğan ilave edilir. 2 dk. pişirilir. Etler eklenir. Suyunu salıp çekene kadar pişirilmeye devam edilir. İri doğranmış biberler eklenir. 2 dk. pişirilip rendelenmiş domates ilave edilir. 5 dk. daha pişirilir. Üzerine kaynamış su ve eritilmiş salça ilave edilir. Karabiber ve tuz eklenir. Kapağı kapalı 15 dk. daha pişirilir.

Patlıcanların içi kestiğimiz kısımdan ezilir. İçine etli harç koyulur. Tepsiye dizilir. 1 çay bardağı su kaynatılıp tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmış 200˚ fırında 30 dk. pişirilir.

Üzerindeki etler yanmasın istiyorsanız alüminyum folyo ile tepsinin üstünü kapatıp pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun...