27 Mayıs 2015

CEVİZLİ KETE...



CEVİZLİ KETE...

Malzemeler,
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 500 gr un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
İçi için,
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
Üzerine,
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 çay kaşığı susam
 Hazırlanışı,

Ilık suda maya ve toz şekeri çözdürüp kabarana kadar 5 dk. bekletelim.
 
Derin bir kaba unu eleyerek alalım. Ortasını açıp erittiğimiz mayayı ilave edelim.
 
Yumurta, süt, tuz ve sıvıyağ ekleyelim. 10 dk. yoğuralım üzerini nemli bezle örtüp 30 dk. mayalandıralım.
 
Hamuru altı eşit parçaya bölüp oklava yardımıyla ince yufkalar şeklinde açalım. İçine sıvıyağ ve dövülmüş cevizleri serpip önce sigara böreği yapar gibi sarıp sonra soldan sağa yuvarlayıp gül şeklini verelim.
 
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıp 15 dk. dinlendirelim. Yumurta sarısı sürüp susam ekleyelim önceden ısıtılmış 200˚ fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dk. kontrollü pişirelim.

Afiyet olsun...

**Dilerseniz cevize şekerde ilave ederekte yapabilirsiniz**

26 Mayıs 2015

ÇİLEKLİ FINDIKLI TART...

 
 
Bu sene mevsimi geçmeden alıp buzluğa atacağım inşallah. Daha önce hiç yapmadım ama yapan arkadaşlarımdan duyduğum kadaryla farkı olmuyormuş. Sizde de yapan varsa fikrini paylaşabilirse çok memnun olurum. Tatlılara çok yakışıyor bence.
 
Hazır mevsimi geçmeden bol bol tüketelim :))) 
 
ÇİLEKLİ FINDIKLI TART...
 
Malzemeler,
 
Tart hamuru için,
  • 2 su bardağı un
  • 125 gr tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz fındık (kavrulmuş fındığı rondoya vurarak hazırladım)
Krema için,
  • 200 gr çilek
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tozşeker
Üzeri için,
  • Çilek
 
Hazırlanışı,
 
Un, tereyağ, yumurta, pudra şekeri ve fındık iyice yoğurulur. 
 
Hamur yağlanmış tart kalıbına alınıp el yardımıyla ezilerek yayılır.
 
Kabarmaması için üzerine yağlı kağıt serilip, kabuklu fındık veya nohut dökülüp 170˚ Fırında 35-40 dk. kontrollü pişirilir. Soğumaya bırakılır.

Un ve toz şeker tencereyi alınıp karıştırılır, üzerine süt ilave edilir kaynadıktan sonra 5 dk. pişirilir.

İçine küçük küpler halinde doğranmış çilek ilave edilir. Karıştırılıp ocaktan alınır.
 
Soğuyan tart hamuru üzerine hazırladığımız krema dökülür. Kaşık yardımıyla yayılır. Üzerine ikiye bölünmüş çilekler dizilir.  Buzdolabında 3-4 saat bekletilir.
 
Afiyet olsun...

8 Mayıs 2015

TRABZON...

 
Rabbim, 15 sene üzerine gittiğim memleketimde özlem gidermeyi nasip etti bu sene. Kuzenimin düğünüde vesile oldu. Eşim, oğlum, annem ve babamla çok güzel bir tatil geçirdik. Tüm akrabalarıma gösterdikleri misafirperverlikten dolayı buradan birkez daha teşekkür ediyorum.
 
Trabzon-Uzungöl

İlk gün kahvaltıdan sonra vurduk kendimizi yollara...
 
İlk durağımız Uzungöl'dü.
 
Şansımıza havada güzeldi.

Trabzon - Kiremitli Köprü
 
Yol üstünde bulunan Kiremitli köprüde ilk moladan sonra çılgın gibi akan su, mis gibi hava eşliğinde Uzungöl e vardık.

Trabzon - Zigana dağları
İlk günkü turdan sonra ikinci gün, kuzenlerle Zigana'ya doğru yol aldık yağmur eşliğinde süper mangal yaptık. Dağlardan daha kar kalkmamıştı.
 
Bir sonraki gün köyümüzdeydik. Taha'da hemen uyum sağladı köy şartlarına...
 
Hava da güzel olunca toprağı belleyeyim dedi :)))
 
 
Hep diyorum, köyü olmalı insanın...
 
Uzun yıllar gitmesede..
 
Aslında yazacak, paylaşacak çok kare var.
 
Sümela'ya da çıktık tabi ama aşırı yağmur dolayısıyla 09 Mayıs'a kadar kapalıydı.
 
Rabbim tekrarını nasip eder inşallah...