30 Kasım 2015

ELMALI TURTA


Elmalı turtanın/pastanın çeşit çeşit yapılışı var. Eskiden annem kare kare keser, hamurun ortasına harcı koyar, çapraz şekilde uçlarını birleştirirdi. Pişince sert bir hamuru olurdu. Bu tarif, yapımı o kadar zahmetli olmayan yumuşak hamurlu bir tarif.

ELMALI TURTA

Hamuru için,
  • 1 paket eritilmiş margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet yumurta
  • 5 su bardağı un
İç harç için,
  • 4 adet iri elma
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • Dilerseniz bir miktar ceviz
Hazırlanışı,
 
Elmalar yıkanıp soyulur rendelenir. Derin bir tavaya alınır. Üzerine toz şeker ilave edilir. Suyunu çekene kadar karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra içine tarçın eklenir. Karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
 
Eritilmiş ve soğutulmuş margarin derin bir kaba alınır. Üzerine yoğurt, sıvıyağ, toz şeker ve yumurta eklenir. 1-2 dakika kaşık yardımıyla karıştırılır. İki bardak un, kabartma tozu ve vanilya eklenir 2-3 dakika yoğurulur. Kalan un yavaş yavaş ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.
 
Elde ettiğimiz hamur ikiye bölünür. Yarısı biraz donması amaçlı buzluğa koyulur. (5-10 dk.) Kalan hamur pişirilecek tepsi ebadında açılır. Üzerine hazırladığımız harç dökülür. Buzluktaki hamur rendenin kalın tarafıyla rendelenir. Önceden ısıtılmış 170 ° fırında üzeri kızarana kadar (30-35 dk.) pişirilir. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpilir.
 
Afiyet olsun...


5 Kasım 2015

FIRINDA KABAK YEMEĞİ...

 
 
Kabak konusunda mutfak kültürüm sadece kızartmak ve dolmasından ibaret.
 
Şöyle lezzetli bir yemeği yok mu derken bir diyet kitabında rastladım bu tarife.
 
Şiddetle tavsiye ediyorum :))
 
FIRINDA KABAK YEMEĞİ...
 
Malzemeler,
  • 1,5 kg kabak
  • Tuz, karabiber pul kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 200 gr yağsız kıyma
  • 2 adet büyük soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 4-6 adet domates
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı maydanoz
Hazırlanışı,

Kabakları sert bir fırçayla fırçalayarak iyice yıkayın ve kurulayın.
 
Kabakları küp küp doğrayın, fırın kabına tuz, karabiber pul kırmızı biber, zeytinyağı ile karıştırın.
 
Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 1 saat pişirin. (Yarım saat sonunda kabakları kaşıkla karıştırın)
 
Soğan ve sarımsakları ince ince kıyın tuz karabiber ve kıymayla birlikte tencereye koyup kavurun.
 
Domates, sirke, 2 diş sarımsak, tuz, karabiberi bir tencerede kaynatarak sosu hazırlayın.
 
Tabağa kabakları alıp, üzerine kıyma ve en üstüne domates sosu ekleyip servis edin.
 
Afiyet olsun...