Ana içeriğe atla

KAPUSKA...

 
 
Kapuska tarifini vermeden önce bu yemekle tanışma maceramı anlatmak istiyorum :) 9-10 yaşlarındayken annem kapuska yapıp, erkek kardeşimle beni tabağın önüne oturtup "bu yemekler bitecek" dediğinde burnumuzu tıkayarak zar zor yemeği bitirdiğimiz hatırlıyorum.Aslında, bizim her yemeği yemediğimizde canım annemin bizi zorlama nedenini şimdi çok daha iyi anlıyorum. Anne olunca " zorlama bırak acıkınca yer" diyemiyorsunuz maalesef. İşte küçükken yaşadığım bu olay benim kapuskayı sevmeme neden olurken kardeşimin o zamandan beri ağzına almayışla noktalandı :)
 
KAPUSKA YEMEĞİ
 
Malzemeler,
  • 1 kilo beyaz lahana
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 200 gr kuşbaşı et
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • Tuz, kırmızı pul biber
Hazırlanışı,
 
Düdüklü tencerinin dibinde sıvıyağ, küçük doğranmış soğan, sarımsak, et ve salça 5 dk. kavrulur. Üzerine doğrayıp temizlediğimiz lahana ilave edilir. Pirinçler yıkanıp eklenir. Hepsi karıştırılır. Lahanaların çok az üstüne çıkacak kadar su eklenir. Kapağı sıkıca kapatılır. Düdük ötmeye başlayınca ocak orta ateşe kısılır. 15-20 dk pişirilir.
 
Afiyet olsun..
 

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Ben etsizini yapmıştım ama böyle daha lezzetli göründü gözüme :)
Elinize sağlık...
caferengigül dedi ki…
Evet yaa "o yemekler bitecek" cümlesi benim için kabustu.Bizde kapuska pek pişmezdi ama annem en çok ıspanak için kullanırdı o cümleyi.Hiç sevmezdim ıspanağı.Oysa şimdi her hafta alıp pişiriyorum tüm yıkama zorluğuna rağmen.Kapuskaya aşık arkadaşlarım var ama benim evimdede hiç pişmedi.Oysa sizin koyduğunuz fotoğraf öyle güzel görünüyorki...sanırım instagramda da paylaşmıştınız o zamanda etkilemişti beni.Elinize sağlık.Kimbilir belki birgün denemek nasip olur banada.Sevgiler.
Tahayla yeni hayat dedi ki…
Etsiz olanı da güzel oluyor. Yıllarca et tüketmemiş biri olarak lezzetini keşfettikten sonra her yemeğe koyuyorum kahve yanı :)
Tahayla yeni hayat dedi ki…
Umarım denersiniz. Benim bu zorla yemek yeme maceram çok. Şimdi hepsini severek yiyorum. Zamanında kan iğneleri ile ayakta durup zafiyet geçiren kızdan eser yok şimdi:)) Sağlıcakla kalın caferengigül :))

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK...

Uzun bir aradan sonra merhaba :))) Yeni bir ürün alacaksam bende bir çok kişi gibi önce internette araştırır, yorumları okur ona göre alırım. Tefal Actifry'ı uzun zamandır almayı düşünüyordum. Ama sadece patates kızartması için çok mantıklı gelmiyordu. Aldım ve değişik şeylerde yapılabileceğine karar verdim ilki tavuk oldu. Benim oğ lum dışarıda yemek yemeyi pek sevmez. Babasıyla bir gün tavukçu keşfetmiş, her dışarı çıkmamızda tutturuyor, baktım olmayacak böyle iş başa düştü. Denedik ve sonuç;"Anne bu daha lezzetliymiş" kurtulduk dışarıda yemesinden :)) ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK... Malzemeler, 750 gr doğranmış tavuk kalça 1 paket knorr fesleğenli tavuk çeşnisi (Biz onu sevdik) 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 kutu krema Hazırlanışı, Tavukları tavuk çeşnisi ile sosladım. 1 gece beklettim. Ertesi gün Actifry'a koydum üzerine sıvıyağı gezdirdim. 25 dk ayarladım. Ara ara kontrol ettim çok kuru olmasını istemiyorsanız biraz su ilave edebilirsiniz.

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede bekle

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip servis yapabi