27 Ocak 2016

ETLİ BEZELYE YEMEĞİ...

Merhabalar...
 
Bezelyeleri mevsiminde buzluğa atıyorum ama çok sevdiğimden çabuk tüketiyorum :). Hazır alırkende konserve değil yine dondurulmuş türünü seçiyorum. Bana daha lezzetliymiş gibi geliyor...
 
ETLİ BEZELYE YEMEĞİ
 
Malzemeler,
  • 400 gr bezelye
  • 200 gr kuşbaşı et
  • 1 adet havuç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, kekik
  • 2 su bardağı su
Hazırlanışı,
 
Etler tencereye alınır, suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişirilir. Margarin ilave edilir. Soğan ince ince doğranır, havuç  ve patates kare kare doğranıp etlere ilave edilir. 5 dk. tüm malzemler kavrulur. Salça eklenip 1-2 dk. kavrulduktan sonra bezelyeler eklenir. Üzerine su ilave edilip bezelyeler yumuşayana kadar pişirilir. Tuz eklenir. En son karabiber ve kekik ilave edilip ocaktan alınır.
 
Afiyet olsun...
 

25 Ocak 2016

FIRINDA KABAK TATLISI...


 
Herkese iyi bir hafta diliyor, tatlı yiyip tatlı bir hafta geçirmek ümidiyle tatlı tarifimi paylaşıyorum.
 
FIRINDA KABAK TATLISI
 
Malzemeler,
  • 1 kg bal kabağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Üzerine dövülmüş fındık veya ceviz
Hazırlanışı,
 
Kabakları dilediğiniz şekilde doğrayıp fırın torbasına alın. Üzerine şekeri ilave edin. Önceden ısınmış 180 derece fırında 45 dk. pişirin. Servis tabağına üzerine fındık veya ceviz serpip soğuk olarak servis yapın.
 
Afiyet olsun...
 

20 Ocak 2016

ZİRON / SİLON / SİRON YA DA SİZ NE DERSENİZ :)))

 
Karadeniz'e özgü bu yemeğin benim bildiğim adı ziron,
 
Silonda diyende var silor diyende :))
 
Aslında ince açılmış yufkaların 1-2 cm kesilip fırında kurutulmasıyla yapılıyor.

Asıl lezzet içine kattıklarınızda ...

Ben kıymalı yaptım, siz tavuk veya parça etlide yapabilirsiniz.
 
ZİRON
 
Malzemeler
  • 250 gr ziron
  • 500 gr kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • Tuz, karabiber
  • 5 su bardağı kemik suyu (eğer üstüne tavuk koyacaksanız tavuk suyu)
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sıvıyağda toz kırmızı biber
Hazırlanışı,

Zironlar tepsiye dizilir. 
 
Tereyağ tencereye alınır eriyince salça ilave edilir. 2-3 dk pişirilir. Kemik suyu eklenir. Tuz ilave edilir (yufkalarınız tuzluysa az ekleyin) 3 dk. kaynatılır. 
 
Ayrı bir tencerede soğanlar ince doğranır üzerine kıyma ilave edilir 15 dk. pişirilir, karabiber ve tuz eklenip ocaktan alınır. 
 
Zironlar hazırladığımız salçalı su ile ıslatılır üzerine kavurduğumuz kıyma eklenir. Üzerine sarımsaklı yoğurt serpilir. Sıvıyağda toz pul biber kızdırılır en üste dökülür sıcak yenilir.
 
Afiyet olsun


16 Ocak 2016

BAZLAMA...


Bizim evde pazar kahvaltılarının yeri ayrıdır. O sabah illaki farklı bir şey yapılır. Bazlamada geçen pazar günlerinden birinde kahvaltı soframızın farklı lezzetiydi.

BAZLAMA

Malzemeler,
  • 4 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1-1,5 su bardağı kadar ılık su (kontrollü ekleyiniz)
Hazırlanışı,

Un, tuz, şeker ve toz maya eklenir. Karıştırılır. Yavaş yavaş ılık su da eklenerek yoğurmaya başlanır. İyice yoğurduktan sonra üzeri temiz bir bezle örtülerek ılık bir yerde 40 dk. mayalanmaya bırakılır.
Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılır. El yardımıyla açılır. Açılan tüm bazlamaların üzeri sofra bezi ile tekrar örtülerek 5 dk. dinlendirilir.
Açılan bazlama hafif kızmış yağsız tavaya alınır. Orta ateşte altı iyice pişmeden 1-2 dk sonra hemen çevrilir. Aynı şekilde 1-2 dk sonra tekrar çevrilir. Bu işlem bazlamalar kabarsın diye yapılır.
Her iki tarafı kızarınca ocaktan alınır.
Afiyet olsun...
 

15 Ocak 2016

BİSKÜVİ PASTASI...

 
Basit ama bir o kadar güzel lezzet.
 
BİSKÜVİ PASTASI
 
Malzemeler,
  • 1 paket petibör bisküvi
  • 1 paket kakolu puding
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 900 ml süt (750 ml puding 150 ml bisküvileri ıslatmak için)
Hazırlanışı,
 
Puding poşette yer alan tarife göre pişirilir. Petibör bisküviler süt ile ıslatılarak tepsiye dizilir. (5-6 kat olacak şeklinde bir tepsi ayarlayınız)
 
Üzerine puding sürülür.
 
Bisküvi ve puding bitene kadar işleme devam edilir.
 
Buzdolabında 2 saat bekletilip Hindistan cevizi serpilerek servis edilir.
 
Afiyet olsun...

13 Ocak 2016

ETLİ NOHUT...

 
Bakliyat pişirmeye karar verdiğimde derin bir arayışa girerim. Tercih ettiğiniz markaya göre pişirme süresi değişiyor. Aynı lezzeti yakalayamıyorsunuz. Mutlaka bir gece önceden ıslatmanız gerekiyor. Ayrıca düdüklü tencere harici ben çok zor pişiriyorum. Basit ama lezzet açısından zor yemekler bakliyat yemekleri...Ama vazgeçemiyorum da işte :))
 
✨ETLİ NOHUT✨
 
Malzemeler,
 
⭐️ 2,5 su bardağı nohut
⭐️ 2 yemek kaşığı margarin
⭐️ 250 gr yağsız dana kuşbaşı
⭐️ 1 adet orta boy soğan
⭐️ 2 yemek kaşığı domates salçası
⭐️ 1,5 lt su
⭐️ Tuz
 
Hazırlanışı,
 
Bir gece önceden küçük bir tencerede nohut 10 dakika kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
 
Düdüklü tencerenin dibine margarin, et ve ince doğranmış soğan koyularak 5 dk pişirilir. Salça ilave edilip karıştırılır. Nohut ve tuz ilave edilir. Su eklenir. Düdüklünün kapağı sıkıca kapatılır. Düdük ötmeye başladıkta sonra 40 dk orta ateşte pişirilir.
 
Afiyet olsun....
 
 

11 Ocak 2016

KAYISI TATLISI


Tatlı tadında bir gün diliyorum...

KAYISI TATLISI

Malzemeler,
  • 1/2 kg gün kurusu kayısı 
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 100 gr tereyağı 
  • 1 çay bardağı su
  • 100 gr kaymak 
Hazırlanışı,
 
Ceviz ve toz şekeri karıştırın, kayısıların içine kaşık yardımıyla bu karışımdan doldurun. Kayısı ve karışım bitene kadar işleme devam edin.
 
Hazırladığınız kayısıları yapışmaz yüzeyli bir tencereye dizin. Üzerine suyu gezdirin Ocakta orta ateşte 10 dakika pişirin kaymak ile beraber servis yapın
 
Afiyet olsun...


8 Ocak 2016

DAMLA ÇİKOLATALI MUFFİN...

 
Çikolata severlere harika yumuşacık bir muffin tarifim var. Hayırlı cumalar :))

DAMLA ÇİKOLATALI MUFFİN...

Malzemeler,

☘2 adet yumurta
☘1 su bardağı toz şeker
☘1/2 su bardağı süt
☘1 su bardağı sıvıyağ
☘1 paket vanilya
☘1 paket kabartma tozu
☘2 su bardağı un
☘1/2 su bardağı damla çikolata (Üzeri için)
 
Hazırlanışı,

Yumurta ve şeker derin bir kaba alınır. Mikserle orta ayarda 3-4 dakika çırpılır.

Süt, sıvıyağ, kabartma tozu ve vanilya eklenir. 1 dk. daha çırpılır.

Karışıma un azar azar ilave edilir 2 dk. daha çırpılır.

Yağlanmış muffin kalıplarına pay edilir.

Üzerine çikolata damlaları pay edilir.

Önceden ısıtılmış 180˚ fırında 15-20 dk. pişirilir.

Afiyet olsun...
 

4 Ocak 2016

ANTEP FISTIKLI UN HELVASI

 
Yeni yılın ilk tarifi tatlı olsun. Tatlı kıvamında bir yıl geçirelim inşallah :))

ANTEP FISTIKLI UN HELVASI
 
Malzemeler,
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı Antep fıstık
  • 125 gr tereyağ
  • 1,5 su bardağı un
Hazırlanışı

Süt, tozşeker, antepfıstığını tencereye alıp şeker eriyene kadar iyice karıştırın.
 
Ayrı bir tencerede tereyağı eritip unu ilave edep rengi pembe olana kadar kısık ateşte kavurun.
 
Üzerine sütlü karışımı ekleyip kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
 
Kalıpları su ile hafif ıslatarak helvayı bastırarak yerleştirin.
 
Ters çevirip üzerine dövülmüş Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.
 
Afiyet olsun...