21 Nisan 2016

DAMLA ÇİKOLATA VE FINDIK PARÇALI MUFFİN


Bu muffinler yumuşacık, pofuduk pofuduk oldu. Aslında adını pofuduk muffin diye mi koysam diyede düşünmedim değil yani :))

DAMLA ÇİKOLATA VE FINDIK PARÇALI MUFFİN

(12 ADET)

Malzemeler,
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı dövülmüş fındık (Üzeri için)
  • 1/2 su bardağı damla çikolata (Üzeri için)

Hazırlanışı

Yumurta ve şeker derin bir kaba alınır. Mikserle orta ayarda 3-4 dakika çırpılır.

Süt, sıvıyağ, kabartma tozu ve vanilya eklenir. 1 dk. daha çırpılır.

Karışıma un azar azar ilave edilir 2 dk. daha çırpılır.

Yağlanmış muffin kalıplarına pay edilir.

Üzerine fındık ve çikolata damlaları pay edilir.

Önceden ısıtılmış 180˚ fırında 15-20 dk. pişirilir.

Afiyet olsun...

16 Nisan 2016

MEYVELİ TART


Herkese kucak dolusu selamlar...
Bu hafta sonu oğluşuma meyveli tart yaptım.
Uzun zamandır tariflere bakıp yapmaya üşeniyordum.
Pazardan çilekleri alınca internette aradığım ilk karşıma gelen çilekli tart tarifini denedim.
Tarif lezzetli.com'a ait. Aynı tarif ettiği gibi uyguladım.
Hamurunu ben 15-18 dk. değil, pişmedi bu diyerek 30 dk. pişirdim biraz sert oldu :))

Çok da güzel resimlemiştim. Ama maalesef makinanın azizliğine uğradım. Hepsini yanlışlıkla sildim. Bunuda instagram daki hesabımdan indirmek zorunda kaldım :((

Bu arada artık instagramda da varım. Takip etmek isteyenler tahayla_yeni_hayat olarak ekleyebilirler.
Haydi kalın sağlıcakla...

MEYVELİ TART

Tart hamuru için,
  • 200 gr un
  • 100 gr margarin
  • 60 gr pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • Vanilya
Krema için,
  • 40 gr un,
  • 40 gr nişasta
  • 1 adet yumurta
  • 100 gr şeker
  • 500 gr süt
  • 50 gr margarin
Üzeri için,
  • 500 gr çilek
  • 1 adet muz
  • 1 paket tart jöle
Hazırlanışı,
Tart hamuru için tüm malzemeler derin bir kaba koydum. Mikserle 5-6 dk. karıştırdım. Buzdolabında 30 dk. dinlendirdim.
Dinlenmiş hamuru merdane yardımıyla tart kalıbı büyüklüğünde açtım, üzerine çatalla delikler açıp yağlı kağıtla örttüm. Kabarmasın diye kırılmamış fındık koyup önceden ısıtılmış 180˚ fırına verdin. 20 dk. pişirin (Ben 30 pişirdim biraz kuru oldu).
Ayrı bir tencereye margarin hariç tüm malzemeyi koyup 1 dk. mikserle çırpın. Orta ateşe alıp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. 3-4 dk. daha kaynatıp margarini ekleyip iyice karıştırın. Soğumaya bırakın
Soğuyan tart hamurunun üzerini hazırladığınız krema ile kaplayın.
Üzerine meyveleri dizin.
Ayrı bir tavada tart jöleyi tarifine uygun pişirip meyvelerin üzerine dökün.

Buzdolabında 2 saat dinlendirip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...



15 Nisan 2016

PASTANE POĞAÇASI


 
Sabah kahvaltısında sıcacık poğaça ile çay harika oluyor. Poğaçaların mayalanma süresi lezzeti için önemli bir etken. Mayalanma süresinin en az yarım en fazla iki saat olarak ayarlaryabilirsiniz.
 
PASTANE POĞAÇASI
 
Malzemeler,
 
8 adet için,
  • 250 gr un
  • 2 adet yumurta (biri hamura diğerinin üzerine)
  • 150 gr margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı su
Hazırlanışı,
 
Tüm malzemeleri derin bir kaba koyup iyice yoğurun. Hamuru 8 eşit parçaya bölün. Yuvarlayıp elinizle bastırarak yassılaştırın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 1 saat mayalanmasını bekleyin. Bir yumurtanın sarısını ayırıp poğaçaların üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180˚ fırında üzerleri kızarana kadar pişirin (20-30 dk). Sıcak olarak servis edin.
 
Afiyet olsun...
 

14 Nisan 2016

İSKENDER USULÜ BONFİLE

 
Yapımı kolay, lezzeti güzel, deneyeceklere afiyet olsun :)))
 
İSKENDER USULÜ BONFİLE

Malzemeler,
  • 2 adet tırnak pide (Ben kebap yerken kalanları buzluğa atmıştım onları kullandım)
  • 3 yemek kaşığı salça (sos için)
  • 6 yemek kaşığı su (sos için)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ (sos için)
  • 500 gr marine edilmiş bonfile (Migros'tan hazır aldım dilerseniz siz marine edebilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (üzeri için)
  • Kekik
Hazırlanışı,
 
Bonfileler tavaya alınır yumuşayıncaya kadar pişirilir (Ben kendi suyu yetmezse su ilave ediyorum).
 
Ayrı bir tavada sıvıyağ ve salça 3 dk. kavrulur, üzerine su ilave edilir. 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır.
 
Tırnak pideler bölünüp servis edilecek tabağın en altına koyulur .
 
Üzerine salçalı sos dökülür.
 
Salçalı sosun üstüne bonfileler dizilir.
 
Tereyağ eritilip kızdırılır. Bonfilelerin üzerine dökülür.
 
Kekik serpilir.
 
Afiyet olsun... 

7 Nisan 2016

KANDİL SİMİDİ...KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN...


Hayırlı kandiller..

KANDİL SİMİDİ...

Malzemeler,
  • 3 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket margarin
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı mahlep
  • Tuz
Üzeri için: 1 adet yumurta akı ve susam

Hazırlanışı,

Un hariç tüm malzemeyi bir kaba alıp karıştırın
 
Üzerine elenmiş unu ekleyip iyice yoğurun
 
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şerit haline getirerek iki ucunu birleştirip yuvarlak oluşturun.Önce yumurta akına sonra susam batırın
 
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizerek önceden ısıtılmış 180 fırında üzerleri iyice kızaran kadar pişirin.
 
Afiyet olsun...

6 Nisan 2016

ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ VE YENGE SOFRASI :))

 
 Geçen pazar klasik akraba ziyareti kapsamında babaannemler gittim. Yengem mutfağa girmiş döktürüyor baktım. İşim gereği hemen fotoğrafladım :))

Kekler,börekler,salatalar... Kek diğerleri gibi çok lezzetliydi ama tarifini alamadım.
 
"Yenge buna ne koyuyorsun dedidiğimde, ben ölçülü birşey yapmam göz kararı eklerim herşeyi" dedi.
 
Yılların mutfak tecrübesi bu olsa gerek :)) Yengeciğim bu güzel sofra için çok teşekkür ederiz.
 
Menüde olanlar,
  • Peynirli börek
  • Tarçınlı havuçlu kek
  • Ispanaklı gül böreği
  • Makarna salatası
  • Mis gibi demlenmiş çayyy :)
  •  
ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ
 
Malzemeler,
  • 4 Adet hazır yufka
Sıvı harç,
  • 250 ml süt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 şişe soda
İç harç,
  • 1/2 kilo ıspanak
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet orta boy kuru soğan
Üzeri için,
  • Çörek otu
Hazırlanışı,
 
Ispanaklar yıkanır. Soğan soyulup küçük kareler halinde doğranır, tencereye alınır. Sıvıyağ eklenip rengi dönene kadar kavrulur. Üstüne ıspanaklar eklenip sönünceye kadar pişirilir.
 
Derin bir kapta süt, soda, sıvıyağ ve yumurta çırpılır.
 
Yufkalar üçgen şeklinde dört eşit parçaya bölünür. Üzerine önce sütle hazırladığımız harç sürülür. Yufkanın  geniş kısmına ıspanaklı iç harç koyulup önce aşağı doğru yuvarlanır. Sonra sola doğru yuvarlanır. Sütlü harca batırılıp süzgeçe alınır. Tüm yufkalar bitene kadar işleme devam edilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine süzen börekler dizilir. Üzerine çörek oto serpiştirilir. 200˚ fırında kızarana kadar 30-40 dk pişirilir.
 




4 Nisan 2016

FIRIN TORBASINDA TAVUK BUT

 
Güzel bir hafta olması dileğiyle :)),
 
FIRIN TORBASINDA TAVUK BUTU
 
Malzemeler,
  • 4 adet tavuk but ,
  • 2 adet orta boy patates
  • 6 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı susam
  • Tuz
Hazırlanışı,
 
Patates soyulup yıkanır ve kalın doğranır. Baharatların ve sıvıyağın yarısı eklenir. Fırın torbasına koyulur sıkıca kapatılıp üste gelen tarafa 3 delik açılır.
 
Başka bir Fırın torbasına bagetler alınır ve kalan baharat ve sıvıyağ eklenir. İyice karıştırılır.
 
Torbanın üstüne kürdan yardımıyla 3 delik açılır. Patates ve tavuklar aynı tepsiye koyulur.
 
200˚ fırında 45 dk. Pişirilir.
 
Afiyet olsun...