30 Eylül 2016

MİLFÖY PİZZASI


Pizzaya bayılırım ancak yok at eti, yok eşek eti derken son zamanlarda mide de kalmadı bizde. Kırk yılda bir hazır yediğimiz şeyleri yememeye başladık :((  Durum böyle olunca iş başa düştü hem pratik hem lezzetli bir tarif çıktı ortaya...

MİLFÖY PİZZASI

Malzemeler,
  • 12 adet milföy
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2 adet uzun sosis
  • 9 dilim sucuk (yuvarlak kesilmiş)
  • 2 kibrit kutusu beyaz peynir
  • 6 adet yeşil zeytin
  • İlave istediğiniz tüm malzemeler
  • 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
Hazırlanışı,

Altı adet milföy yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Ayrı bir tavada yağ, salça, ketçap kavrulur üzerine kekik ilave edilip ocaktan alınır. Sos milföylerin üzerine serilir. Başka bir tavada sucuk ve sosis kızartılır (ben kızartmadan yemeyi tercih etmiyorum dilerseniz siz çiğden koyabilirsiniz). Sos sürülen milföylerin üzerine sucuk, sosis, ayıklanmış zeytin, beyaz peynir eşit şekilde dağıtılır.       


Üzeri tekrar milföyler ile kapatılır. Bıçak ile orta kısımları artı şeklinde kesilir. Artı şeklin ortasından başlayarak kenarlar geriye doğru kıvrılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür.


Önceden ısıtılmış 150˚ fırında 30-45 dk üzeri kızırana kadar pişirilir.

Ben milföy pişirirken çok düşük derecede pişiririm. Daha çok kabarıp tel tel ayrılıyor bu şekilde. Size de tavsiye ederim...

Afiyet olsun...

28 Eylül 2016

LİMONLU KEK



Limonlu keki çok severim. Ama çok uzun zamandır denememe rağmen damak tadıma uyanını bulamamıştım. Ancak son denememde bu iş tamamdır dedim ve sizlerle paylaşmaya karar verdim.

LİMONLU KEK

Malzemeler,
  • 1 adet limon
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 25 gr sıvıyağ
  • 50 gr erimiş margarin
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı ceviz
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı,

Yumurtaları ve şekeri 4 dk. mikser ile önce düşük sonra hızlı devirde çırpın.

Üzerine margarini ve sıvıyağ ekleyip karıştırmaya devam edin.

Elenmiş un ve kabartma tozunu ilave edin.

2 dk. daha karıştırıp, dövülmüş ceviz ile rendelenmiş limon kabuğu ve suyunu ilave edin.

Karışımı yağlanmış kek kalıbına dökün.

Önceden ısıtılmış 160˚ fırında 30 dk pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri ilave edip servis yapın.

Afiyet olsun...

27 Eylül 2016

ÜRÜKLÜ ÇORBA



Çorba kış aylarının, soğuk havaların vazgeçilmezidir. Çok üşüdüğümüzde "bir sıcak çorba olsa da içsek" lafını çok duyar ve kullanırız. Benim gibi çocuğu olanlarında çorba vazgeçilmez yemeğidir. Hem besleyici hem doyurucu olmak şartıyla tabi :)

Bu tarife çorba adı altında rastladım yemek dergilerinde. Tadı çok güzel oldu. Sizler yemek olarak da tüketebilirsiniz:))

ÜRÜKLÜ ÇORBA

Malzemeler,

Köfte için,
  • 200 gr az yağlı dana kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • Karabiber,Tuz
  • 3-4 dal maydonoz
Diğer malzemeler,
  • 1 adet tavuk butu (kemiksiz)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1,5 lt su
  • Nane
Hazırlanışı,

Köfte için soğan rendelenir. Kıyma, karabiber, tuz, maydanoz katılıp yoğurulur. Fındık büyüklüğünde yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 180˚ fırında 20 dk. pişirilir.

Tencereye tavuk budu ve su eklenir. Pişmeye bırakılır. Çatala kolay geliyorsa pişmiş demektir. Tencereden çıkarılır soğutup didiklenir.

Ayrı bir tencerede tereyağı ile un kavrulur. Üzerine salça ekleyip kavurmaya devam edilir. Üzerine yavaş yavaş haşlanan tavuğun suyu ilave edilir (Unun topaklanmaması için suyu yavaş yavaş ilave edelim. Eğer yine topaklaşırsa blendara çekip kalan kısma öyle devam edelim). 

Kaynamaya başlayınca köfteler, didiklenmiş tavuk ve nohut eklenir. 10 dk. pişirilir. Üzerine nane serpilip ocaktan alınır.

Afiyet olsun...

26 Eylül 2016

BROKOLİ ÇORBASI


Brokoli, birçok kimsenin tercih etmediği bir sebze türüdür. Faydalarını çok okuduğum için damak tadıma en uygun şeklini bulup denemem gerekiyordu:))) Bu çorbada brokoli tadını çok fazla hissetmiyorsunuz hem de çok lezzetli bir tadı oluyor denemek isteyenler buyursun...

BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler,
  • 250 gr brokoli
  • 1 adet küçük havuç
  • 1 adet küçük boy patates
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı krema
  • Tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı,

Brokoli çiçeklerine ayrılıp temizlenir. Havuç, soğan, patates ve brokoli üzerine bir parmak çıkacak şekilde su eklenip ocağa koyulur 10-15 dk. orta ateşte pişirilir. Ocaktan alınıp blendara çekilir.
Ayrı bir tencerede margarin eritilir. Un elenerek eklenir ve rengi dönmeye başlayana kadar kavrulur. Üzerine süt eklenir ve blendardan geçirdiğimiz karışım tencereye katılır. Tuz ve karabiber eklenip karıştırarak 5 dakika pişirilir. En son krema ilave edilip 1-2 taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Sıcak servis edilir.

Afiyet olsun…

23 Eylül 2016

YOĞURTLU ŞEHRİYE SALATASI


Oldukça besleyici bir salata :))

YOĞURTLU ŞEHRİYE SALATASI

Malzemeler,
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy kabak
  • 1 su bardağı arpa şehriye,
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 4 su bardağı su
  • Tuz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı mayonez
  • 1 diş sarımsak


Hazırlanışı,

Havuç ve kabak soyulup rendenin kalın tarafıyla rendelenir. Sıvı yağda 10 dk pişirilir. 

Su ve tuz tencereye alınır. Kaynamaya başlayınca şehriyeler ilave edilir. Şehriyeler yumuşayınca ocaktan alınır ve süzülür.

Ayrı bir kapta sarımsak rendelenir. Yoğurt ve mayonez ilave edilip iyice çırpılır. 

Önce havuç ve kabaklar sonra şehriye ilave edilir. İyice karıştırılır. 

Buzdolabında 2 saat dinlendirilip servis edilir. 

Afiyet olsun...

10 Eylül 2016

BURSA TURU


İstanbul'da bir yerden bir yere gitmenin işkence olduğu günlerde dostlarla bir bursa turu gerçekleştirdik. Çoluk çombalak Bursa'nın altını üstüne getirdik. 

Turumuza ilk cumalıkızık köyü ile başladık. Rengarenk evleri ve taşlı sokakları ile görülmeye değer. 

Cumalıkızık
Cumalıkızık, Türkiye'nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalle. Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş beş Kızık köyünden biridir. 2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Cumalıkızık, 2014'te Bursa ile birlikte Dünya Mirası olarak tescil edildi.

İkinci durağımız Ulu çınar. Gölgesinde kahvaltı etmeden olmazdı :))

Ulu Çınar
Ardından google ve sosyal medyada resimleri yer alan gölyazı ilçesini görmeden olmazdı. Güzel bir köy. Hele de gözlememiz yanımızda açılıp ayranla içince daha güzel oldu :)

Gölyazı
Tabii ki gezdiklerimiz bununla sınırlı değildi. Mesela birbirinden güzel ipek eşyaların satıldığı koza Hanı'da talan ettik. Fakat resimlememişiz. Eşsiz bursa manzarasını görebileceğimiz bir yere gittik. Tabiki İskender yemeden gelmedik. :)

Bursa favori şehrimizsin en kısa zamanda geleceğiz yine inşallah :))

Hepinizin kurban bayramını kutluyor; sağlıklı, mutlu, huzurlu ve tüm sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum.

9 Eylül 2016

MANTAR SOTE...


MANTAR SOTE

Malzemeler,
  • 200 gr küçük doğranmış kuşbaşı dana eti
  • 300 gr mantar
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Karabiber, kekik, tuz
Hazırlanışı,

Sıvıyağı tencereye alın. Üzerine eti ilave edip orta ateşte (gerekirse az az su ilave ederek) pişirin. Üzerine ince kıyılmış soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk. daha pişirelim. İnce doğranmış mantarları ekleyelim üzerine gelecek şekilde su ilave edip  salçayı ekleyelim. Orta ateşte mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Ocaktan almadan tuz, karabiber ve kekiği ilave edelim. 2-3 dk. pişirip kapatalım.

Afiyet olsun...

8 Eylül 2016

FISTIKLI PASTA...




FISTIKLI PASTA...

Malzemeler,
  • 1 adet sade pandispanya
  • 1 su bardağı süt (ıslatmak için)
  • 1 paket krem şanti
  • 200 ml süt (krem şanti için)
  • 100 gr ayıklanmış şam fıstık
  • 200 gr sütlü çikolata 
  • 1 paket çikolata sos
  • 500 ml süt (çikolata sos için)
Hazırlanışı,

Krem şantiyi üzerinde yazan tarife gör hazırlayalım. (Dilerseniz pasta kreması da kullanabilirsiniz)

Çikolatayı benmari usulü eritelim içine fıstıkları atıp karıştıralım. Fıstıkları tek tek çıkarıp üzerindeki çikolatanın donmasını sağlayalım.

Çikolata sosu üzerinde yazan tarife göre hazırlayalım. Ara ara karıştırarak soğutalım.

Pandispanyanın alt kısmını tabağa alalım. Kaşık yardımıyla 1/2 su bardağı sütle ıslatalım. Üzerine hazırladığımız krem şantinin yarısını sürelim. Çikolataya buladığımız fıstıkları serpelim. Pandispanyanın ikinci katını da kapatıp kalan sütle ıslatalım. Üzerine kalan krem şantiyi sürelim. Soğuyan çikolata sosu döküp buzdolabında 2 saat bekletelim.

Afiyet olsun...



1 Eylül 2016

PATATESLİ GÜL BÖREĞİ...



PATATESLİ GÜL BÖREĞİ...

Malzemeler,
  • 4 Adet hazır yufka
Sıvı harç,
  • 250 gr yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
İç harç,
  • 3 adet orta boy patates
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Karabiber
  • Tuz
Üzeri için,
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı,

Patatesler yıkanır, haşlanır ve ezilir. Soğan soyulup küçük kareler halinde doğranır, tencereye alınır. Sıvı yağ eklenip rengi dönene kadar kavrulur. Üstüne ezilmiş patates eklenip iyice karıştırılarak 5 dk. kadar pişirilir. Karabiber eklenip iyice karıştırılır ve ocaktan alınır.

Derin bir kapta yoğurt, sıvı yağ ve yumurta çırpılır.

Yufkalar üçgen şeklinde dört eşit parçaya bölünür. Üzerine önce hazırladığımız yoğurtlu harç sürülür. Yufkanın  geniş kısmına patatesli iç harç koyulup önce aşağı doğru yuvarlanır. Sonra sola doğru yuvarlanır. Tüm yufkalar bitene kadar işleme devam edilir.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekler dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı iyice karıştırılarak sürülür. 200˚ fırında kızarana kadar 30-40 dk. pişirilir.

Afiyet olsun.