Ana içeriğe atla

İÇLİ KÖFTE...




Bu bloğu açtığımdan beri bir felsefem var.

Uygulayıp yemediğin tarifi koymam.

Neden mi? İnsanlar güvenip yapıpta malzemelerini çöpe atmasınlar diye.

Bu işin ustası olanlar var elbette ama benim gibi illa kendim öğreneceğim diyenlerde çoktur. Sayısız deneme yapıp (tarif eksik demiyorum) tutturamayanlardan biriydim. Bu tarifi bulana kadar.

Eksiksiz uygularsanız tam kıvamında oluyor.

İÇLİ KÖFTE...

Malzemeler,

Hamuru için,
  • 500 gr köftelik bulgur
  • 500 ml kaynar su
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, kimyon, karabiber
İç harç,
  • 300 gr yağsız kıyma
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı kırışmış ceviz içi
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
Kızartmak için 1/2 lt sıvıyağ

Hazırlanışı,

Bulgur, kaynar su ile ıslatılır. 1 saat kapağı kapatılıp bekletilir. Yayvan bir tepsiye alınır.

Yumurta, tuz, karabiber, kimyon, biber ve domates salçaları eklenir. Ara ara su ilave edilerek İyice yoğurulur ( 20 dk. en az) üzeri kapatılır 20 dk. bekletilir.

Sıvıyağ ve kıyma tencereye alınır. 15 dk. ara ara karıştırılarak pişirilir. Üzerine ince doğranan soğanlar eklenir. 10 dk. daha pişirilip üzerine tuz karabiber ve ceviz eklenir iyice karıştırılır. Ocaktan alınıp soğutulur. 

Şekillendirme için limon sıkacağı ters çevrilir düz durabileceği bir zemine yerleştirilir. İçine buzdolabı poşeti serilir. Bulgurla yoğurduğumuz harç içine koyulup ortası oyularak inceltilir. Kıyma koyulur. Ve  kapatılır. Ters çevirip çıkartılır.

Bulgurlu harç bitene kadar işleme devam edilir.

Derin bir tencerede sıvıyağ kızdırılır. İçine içli köfteler atılır 5 dk. önlü arkalı kızartılır.

Havlu kağıt üzerine alınır yağı süzdükten sonra servis edilir.

Afiyet olsun.


Yorumlar

bücürükveben dedi ki…
Rahmetli annem de yapardı, o zamanlar yıllar önce tabii et yiyordum, vejeteryan olmamıştım henüz:)))çok severdim, o yapardı, ben de haşlar ve yumurtalı, una bulayıp kızartırdım. Hiç unutmam bir anım hep aklıma gelir:

1987...kızkardeşim hamile, canı çeker yapamaz diyerek annem akşam yaptı içli köfteleri, ben de sabahtan kızarttım, biz Üsküdar, kızkardeşim ta Yenibosna'da, dolmuş, vapur, taksi derken...takside unuttuk hepsini koca bir tencere ve yoldan geçen taksi olduğundan bulmamız imkansızdı, annem bana çok kızdı haklı olarak:( yere koymuştum kucağıma koysam unutmazdım:( kısmet değilmiş hiçbirimiz yiyemedik o gün o köfteleri ama kim yediyse de helal ettik, helal olsun:))

Elinize sağlık,
tahayla yeni hayat dedi ki…
Annenize Allah rahmet eylesin. O'nun ki gibi lezzetli değildir benim ki. Anneler her şeyin en güzelini yapar. Haşlandıktan sonra yumurtalı una bulandığını bilmiyordum. En kısa zamanda bunu da deneyeceğim. Sevgiyle kalın :) bücürükveben

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK...

Uzun bir aradan sonra merhaba :))) Yeni bir ürün alacaksam bende bir çok kişi gibi önce internette araştırır, yorumları okur ona göre alırım. Tefal Actifry'ı uzun zamandır almayı düşünüyordum. Ama sadece patates kızartması için çok mantıklı gelmiyordu. Aldım ve değişik şeylerde yapılabileceğine karar verdim ilki tavuk oldu. Benim oğ lum dışarıda yemek yemeyi pek sevmez. Babasıyla bir gün tavukçu keşfetmiş, her dışarı çıkmamızda tutturuyor, baktım olmayacak böyle iş başa düştü. Denedik ve sonuç;"Anne bu daha lezzetliymiş" kurtulduk dışarıda yemesinden :)) ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK... Malzemeler, 750 gr doğranmış tavuk kalça 1 paket knorr fesleğenli tavuk çeşnisi (Biz onu sevdik) 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 kutu krema Hazırlanışı, Tavukları tavuk çeşnisi ile sosladım. 1 gece beklettim. Ertesi gün Actifry'a koydum üzerine sıvıyağı gezdirdim. 25 dk ayarladım. Ara ara kontrol ettim çok kuru olmasını istemiyorsanız biraz su ilave edebilirsiniz.

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede bekle

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip servis yapabi