Ana içeriğe atla

KUYMAK (MIHLAMA)

 
Kimine göre kuymak kimine göre mıhlama. Adı ne olursa olsun harika bir lezzet... Yapımı kolay ama lezzetini tutturmak biraz zor :)) Lezzetini tutturmak için Trabzon tereyağ, Trabzon tel peyniri, Minzi (ya da ekşimik:)), Trabzon mısır unu. Bu ürünler bir araya geldimi değmeyin lezzete ...Önemli olan makine üretimi olmasın bu ürünler illa da Trabzon olacak diye birşey yok yurdumun heryerinde elde yapılan tereyağ ve peynir ile lezzetli olur. Şimdi tarifi paylaşayım...
 
KUYMAK (MIHLAMA)
 
Malzemeler,
  • 2 yemek kaşığı tepeleme mısır unu 
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı minzi (Tam olarak ekşimik değil de bu peynir tuzlu, içinde kolot peynir(yuvarlak sert kaşar peyniri gibi) dediğimiz peynir kırıkları olan bir tür. Bulamazsanız eski kaşar ile ekşimiği karıştırabilirsiniz )
  • İstediğiniz ölçüde Tel peynir
  • 2 su bardağı su
  • Dilerseniz tuz (Kullanacağınız tereyağ ve peynirdeki tuz oranlarına bağlı)
 
Hazırlanışı,
 
Önce terayağ tavada eritilir (Teflon tavada yaparsanız dibi yapışmaz). Üzerine mısır unu eklenir rengi dönene kadar kavurulur. Kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilir ve topaklar dağılana kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca orta ateşte 10 dk pişirilir. Üzerine minzi ve tel peynirler ilave edilir. Piştiğini nasıl mı anlarsınız tereyağ üste çıkmaya başlayınca pişmiş demektir. Katı veya sıvılığını damak tadına göre siz su ekleyerek veya su miktarını azaltarak ayarlayabilirsiniz. İdeal kıvamı ekmek banıldığında çok akışkan olmamasıdır:)))
 
Afiyet olsun...
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK...

Uzun bir aradan sonra merhaba :))) Yeni bir ürün alacaksam bende bir çok kişi gibi önce internette araştırır, yorumları okur ona göre alırım. Tefal Actifry'ı uzun zamandır almayı düşünüyordum. Ama sadece patates kızartması için çok mantıklı gelmiyordu. Aldım ve değişik şeylerde yapılabileceğine karar verdim ilki tavuk oldu. Benim oğ lum dışarıda yemek yemeyi pek sevmez. Babasıyla bir gün tavukçu keşfetmiş, her dışarı çıkmamızda tutturuyor, baktım olmayacak böyle iş başa düştü. Denedik ve sonuç;"Anne bu daha lezzetliymiş" kurtulduk dışarıda yemesinden :)) ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK... Malzemeler, 750 gr doğranmış tavuk kalça 1 paket knorr fesleğenli tavuk çeşnisi (Biz onu sevdik) 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 kutu krema Hazırlanışı, Tavukları tavuk çeşnisi ile sosladım. 1 gece beklettim. Ertesi gün Actifry'a koydum üzerine sıvıyağı gezdirdim. 25 dk ayarladım. Ara ara kontrol ettim çok kuru olmasını istemiyorsanız biraz su ilave edebilirsiniz.

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede bekle

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip servis yapabi