Ana içeriğe atla

KIBRIS TURU

 
Bu sene gezdiğim yerler içinde KKTC'de vardı. Bu karanlık resmi içiniz kararsın diye koymadım. Gün batımı bir restaurant'tan çektim. Kıbrısla ilgili şunu söyleyebilirim ki sahiplenilmemişliğin, arada kalmışlığın izlerini her yerde görebiliyor ve hissedebiliyorsunuz. Gazino ve kumarhaneleri en renkli yüzü ve geçim kaynakları. Havaalanında karşılamaya başlıyorlar sizi. Yeşil hat diye bir bölge var, Kıbrıs'ı ikiye bölen, Birleşmiş Milletler'e ait ama uğrayan yok gibi...Yürüyorsunuz birden yol bitiyor kontrol noktası, Pasaport soruyorlar Güney Kıbrıs'a geçmek için... ama Turistseniz geçemiyorsunuz Güney Kıbrıs' taki havaalanına inmeniz gerekiyor....  Çok fazla gezemesemde  gezdiğim yerlerden beni çok etkileyen iki yerden bahsetmek istiyorum sizlerede. İlki Barbarlık Müzesi... Müzenin girişinde bulunan anıtın üzerinde kumsal baskını yazıyor. Olayı kısaca özetleyeyim.
 
Barbarlık Müzesi
24 Aralık 1963 günü Rumlar, Kıbrıs Türklerine karşı saldırı başlatıyor. Lefkoşe'nin batı kesimine düşen Kumsal semtini basıyorlar. Dere tarafından gelen Rumlar otomatik mavzerlerle İrfanbey Sokağı'na girdiklerinde, 2 numaralı evde bulunan Mürüvet Hanım, üç oğlunun pijamalarını giydirmiş, yatağı henüz açmış.  Mürüvet Hanım, kapının önündeki Rumca konuşmaları duyar duymaz, çocuklarını kaptığı gibi banyoya koşuyor. Oğullarını küvetin içine dolduruyor, sarmalıyor. Rum askerler küvetin içinde hepsini katlediyor.

Evi barbarlık müzesi adı altında ziyarete açmışlar.Her odasını gezebiliyorsunuz.Küvette hala bulunan kan izlerini ve duvarlardaki mermi deliklerini görünce vahşeti daha net hissediyorsunuz.



İkinci durağım Boğazköy Şehitliğiydi.

Boğazköy Şehitliği

Boğazköy Şehitliği, Girne -Lefkoşa arasında. Birinci harekatın en şiddetli çarpışmalarının meydana geldiği bir yer olup son derece stratejik bir öneme sahip. 18 Subay, 14 Astsubay, 265 Er ve erbaşın yanı sıra 26 Mücahit Ve 3 Meçhul Askerimiz olmak üzere toplam 326 şehidimiz yatıyor burada. Şehitler arasında Türkiye’'nin her yerinden askerler bulunmaktadır.

Denizi güzel (Kaldığınız otele bağlı değişebilir :)). Çok sıcaklara kalmadan mayıs veya eylül gibi tercih ederseniz sıcaktan bunalmazsınız. Daha çok görülecek ve gezilecek yeri var malum tatil kısa olunca bu kadar gezebiliyoruz...

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede...

EKMEK YAPMA MAKİNESİ VE YULAF EKMEĞİ..

Ekmek yapma makinesiyle tanışma maceramı daha önce burada yazmıştım. Geçenlerde ekmek yapma makinesi ile neler yapılabilir diye araştırırken, ekmek yapma makinelerinin çok kötü olduğu, hiç güzel ekmek yapılamadığını ile ilgili çok yazı okudum. Hatta şikayetten tarif bulamadım diyebilirim. Makinemi 1,5 yıldır kullanıyorum ve daha 1 ekmeğin hamurunu bile çöpe atmadım. Bu yüzden detaylı bir yazı yazmaya koyuldum. Makinem Arçelik K-2705... Ekmeği hazır un karışımlarından yapıyorum genelde. Ama tam ölçüsüne göre. 320 ml su ise mesela kesinlikle tartarak koyuyorum. Sonuç süper. Aslında çeşit çeşit yapmama rağmen az yayınlamışım onu farkettim. Zeytinli çavdar ekmeğini makinede yaptım mesela.. Sonuç mükemmeldi. Aynı şekilde ekmek unu karışımında sütlü tahıllı ekmek yapmıştım. Bu sefer yulaf ekmeği yaptım. Söke'nin yulaf unu karışımından. O da çok lezzetli oldu. Ekmek haricinde ekmek yapma makinesi ile tüm yoğurma ve mayalama işlemi de yapıyorum. ...

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip serv...