PIRASALI, PEYNİRLİ OMLET

 
Harika, nefis, mükemmel bir tat arkadaşlar....Benim gibi bir pırasa canavarıysanız denemenizi tavsiye ederim.
 
PIRASALI, PEYNİRLİ OMLET
 
Malzemeler,
 
  • 5 adet pırasa (Yaprakları kesilmiş)
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 5 adet yumurta
  • 250 gr beyaz peynir
  • Tuz, Karabiber
  •  
Hazırlanışı, 
 
Pırasalar ince ince doğranıp tavaya alınır. Üzerine sıvıyağ gezdirilip diriliğini kaybedene kadar pişirilir. Ayrı bir kapta yumurtalar iyice çırpılır. Pırasaların üzerine ilave edilir. Karıştırılır. Beyaz peynir dilimlenip üzerine atılır. En kısık ateşte kapağı kapalı pişirilir. Pişmeye yakın üzerine karabiber serpiştirilir.

(Ben beyaz peynir kullandığımdan tuz kullanmıyorum ama siz ilave edecekseniz yumurtalar çırpılırken ilave edebilirsiniz)

Afiyet olsun...


UN KURABİYESİ

 

Çocukluğumdan beri ağızda dağılan müthiş tadı ve bol kalorisiyle :)) vazgeçemediğim bir lezzet.

UN KURABİYESİ

Malzemeler,
  • 150 gr oda sıcaklığında margarin
  • 50 ml sıvıyağ
  • 250 gr un
  • 50 gr buğday nişastası
  • 100 gr pudra şekeri
  • Üzeri için 10 gr pudra şekeri
Hazırlanışı,
    Oda sıcaklığındaki margarin parmak uçlarıyla iyice yumuşatıldıktan sonra pudra şekeri eklenip yoğurulur. Üzerine un  ilave edilip hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar iyice yoğurulur. Hamur iki parçaya bölünüp ince uzun olacak şekilde rulo haline getirilir. Beş cm eninde yanlamasına kesilerek üzeri çatalla ezilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır. Önceden ısıtılmış 160˚ fırında 40 dk. ara ara kontrol edilerek pişirilir. Soğuyunca üzerine pudra şekeri ilave edilir.
Afiyet olsun...

KURUTULMUŞ DOMATES VE MANTARLI BULGUR PİLAVI


Geçenlerde kurutulmuş domateslerimi nasıl değerlendireyim diye düşünürken karşıma çıkan bu güzel tarifi paylaşayım sizinlede :))

KURUTULMUŞ DOMATES VE MANTARLI BULGUR PİLAVI
 
Malzemeler,
  • 1,5 su bardağı bulgur
  • 2 adet kuru domates
  • 10 adet mantar
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1,5 yemek kaşığı terayağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2,5 bardak su
  • Tuz , Karabiber, Kimyon
Hazırlanışı,
 
Bulguru yıkayıp süzün. Kuru domatesleri ılık suda 15 dakika bekletin. Soğanları yemeklik doğrayıp tencereye alın, tereyağı ilave edip kavurun. Üzerine mantarları ilave edip 2-3 dk. daha kavurmaya devam edin. Salçaları ilave edin. Bulgur katıp 1-2 dk. daha kavurun. Üzerine suyu ilave edin kaynamaya başlayınca kurutulmuş domatesleri, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edin. Altını kısıp tamamen suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince tencerenin üstüne havlu kağıt serip kapağı kapatın. 15 dk. demlendikten sonra servis yapabilirsiniz.
 
 Afiyet olsun...

HAMSİ KUŞU (HAMSİ KÖFTESİ)


Hamsi kuşu (köftesi) çok lezzetli bir hamsi yemeği çeşitidir. İlk duyulduğunda "Hamsininde köftesimi olurmuş" diyebilirsiniz :)). Balık kokusunu sevmeyenler ama balıktan vazgeçemeyenler için güzel bir tariftir. Denemek isteyenler buyursun tarife...

HAMSİ KUŞU (HAMSİ KÖFTESİ)

Malzemeler,
  • 500 gr hamsi (ayıklanmış, kılçıkları çıkarılmış)
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1,5 su bardağı mısır unu
  • 1/2 demet maydonoz
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı,

Soğan çok küçük kareler halinde doğranır derin bir kaba alınır. Hamsiler 2-3 parçaya bölünür üzerine eklenir. Mısır unu, tuz ve yumurta ilave edilir. Maydonoz ince ince doğranıp katılır. Yoğurulur. Şekil verilir. Kızgın sıvıyağda orta ateşte önlü arkalı kızartılır.

***Eğer kıvamı tutmadıysa mısır unu ilave edebilirsiniz.***

Afiyet olsun..


ZEYTİNLİ RULO POĞAÇA

 
Buna benzer poğaça çeşidini ilk eltimde (http://filizcelezzetler.blogspot.com/2011/12/zeytinli-rulo-pogaca.html) yemiştim. Hamuruna soda katarak denedim. Ertesi gün bile yumuşacıktı.
 
ZEYTİNLİ RULO POĞAÇA
 
Malzemeler,
  • 1 şişe oda sıcaklığında soda
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket toz maya
  • 5 bardak un
  • 6 yemek kaşığı zeytin ezmesi
  • 1 yumurta sarısı + 3 kaşık sıvıyağ (Üzeri için)
Hazırlanışı,
 
Un, şeker, tuz ve maya derin bir kapta karıştırılır. Üzerine soda, süt, sıvıyağ eklenip iyice yoğurulur. 1 saat mayalandırılır. Hamur üç eşit parçaya bölünür. Merdane yardımıyla 30 cm eninde açılır. İçine 2 kaşık zeytin ezmesi ilave edilir. Rulo şeklinde sarılır. Diğer 2 hamur parçası içindde aynı işlem yapılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karıştırılıp sürülür. 180˚ fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun...
 
 

MANTARLI, SUCUKLU OMLET

 
Geçen akşam eve gittiğimde yine "ne yesek" sorusuyla başbaşa kalınca dolaptaki malzemeleri karıştırıp bence tadı harika bir tarif çıkardım. Karar verdimki "ne yapayım, yiyelim" diye düşünmemeliyim. En güzel yemekler uydurmasyon olanlar :))
 
MANTARLI SUCUKLU OMLET
 
Malzemeler,
  • 100 gr mantar
  • 100 gr sucuk
  • 1 küçük boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 adet domates
  • 100 gr kaşar rendesi
  • 4 yumurta
  • Tuz, Karabiber
  •  
Hazırlanışı,
 
 
Soğan, mantar, domatesler doğranır. Sıvıyağ ilave ederek tavaya alınır. Mantarlar yumuşayana kadar pişirilir. Üzerine sucuklar doğranıp ilave edilir. 1-2 dk. daha kavrulur.


Ayrı bir kapta yumurtalar çırpılır. Randelenmiş kaşar peyniri yumurtalara ilave edilir. Tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Tavadaki sebzelerin üzerine dökülür. Kapağı kapatılıp kısık ateşte yumurtalar pişene kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun...
 
 



ZEYTİNLİ ÇAVDAR EKMEĞİ


Pazar sabahı yine huzur içinde evin içine dağılan mis gibi ekmek kokusuyla birlikte, oğlumun "anna" nidalarıyla uyandım. Zaten söylediği tek kelime, onuda biraz kaba söylüyor Annaaaa:))

ZEYTİNLİ ÇAVDAR EKMEĞİ

Malzemeler,
  • 1 şişe soda
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 500 gr. çavdar unu
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 50 gr ayıklanmış ziyah zeytin
  • 50 gr rendelenmiş ceviz içi (1 su bardağı)
Hazırlanışı,

Soda, süt, sıvıyağ ekmek yoğurma kabının en alt kısmına sırayla konulur. Üzerine un, pudra şekeri, tuz ve maya ilave edilir. En üste rendelenmiş ceviz ve zeytinler ilave edilir. Ekmek yapma makinesinde standart ekmek programı veya 3 saatlik bir program ayarlanır.

***Ben cumartesi akşamından kurarım makineyi pazar sabahı mis gibi kokuyla uyanalım diye:)))

Afiyet olsun...

PATATES CİPSİ, MISIR PATLATMASI VE EVDE MAÇ KEYFİ :))

Geçen akşam Galatasaray - Kopenhag maçı izlerken yesin diye eşim için özel olarak patates cipsi ve mısır patlatması hazırladım :)) Hem sağlıklı, hem lezzetli oldu. Afiyetle yedik (bol kaloriyle ) :)) Tariflere gelince.

PATATES CİPSİ

Malzemeler,
  • 2 adet kızartmalık patates
  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • Tuz
Patatesleri soyup, soyma bıçağı yardımıyla kesiyoruz. Kesilen patatesleri nişastası çıksın diye suda 1-2 dk. bekletip, havlu peçeteye alıp, kuruluyoruz. Tavada yağı kızdırıyoruz. Patates dilimlerini tek tek kızan yağa bırakıyoruz. Kızardıktan sonra tekrar peçete üzerine alıp tuz ilave ediyoruz. Fazla yağı peçeteler çekince tabaklara alabilirsiniz.

PATLAMIŞ MISIR

Malzemeler,
  • 1 çorba kaşığı mısır
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
Hazırlanışı,

Sıvıyağı tavaya alıyoruz. Mısırları üzerine serpiyoruz. Kapağı kapatıyoruz. Orta ateşte hepsi patlayana kadar pişirme işlemini sürdürüyoruz. Ocaktan alıp tuz atıyoruz.
Afiyet olsun, bol keyifler :)))

FIRINDA SEBZELİ KÖFTE


Köftenin her halini çok severim. Sebzeli olanı daha bir lezzetli ve bereketli oluyor.
 
FIRINDA SEBZELİ KÖFTE

Malzemeler,
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • Kekik, Karabiber, Pul biber, Tuz
Sos için,
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su barbardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
Köfte için,
  • 200 gr köftelik kıyma
  • 2 dilim bayat ekmek
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı Karabiber, 
  • Tuz
Hazırlanışı,

Köfte malzemeleri bir kaba alınır. 10 dk. yoğurduktan sonra şekil verilip bekletilir.

Patatesler soyulup, doğranır. Baharatlar ile harmanlanıp tepsinin en alt kısmına döşenir. Üzerine bezelyeler dökülür, havuç doğranıp eklenir. Soğan ince uzun olarak kesilip döşenir. Sarımsak doğranır. Köfteler dizilir. Köftelerin arasına domatesler küçük kareler halinde doğranıp serpiştirilir. Önceden ısıtılmış fırına alınır.


Vakit kaybetmeden sos hazırlanır. Ayrı bir tavada terayağ eritilir. Üzerine salça ilave edilir. Biraz kavrulunca su ilave edilip kaynatılır. Kaynayan su tepsideki yemeğe dökülür. 220˚ fırında 30-45 dk. pişirilir.

Afiyet olsun...














FIRINDA PATATESLİ ET

 
Kardeşim yemeği ilk gördüğünde "Ablaaa ciğer mi yaptın?!.." diyerek yemeğe sarılsada (kullandığım sostan olsa gerek) itiraf ediyorum ciğer görünümlü et yaptım kardeşim :))
 
FIRINDA PATATESLİ ET 
 
Malzemeler,
  • 500 gr yağsız kuşbaşı et
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 pkt knorr et çeşnisi  (Dömi glas)
  • 3 yemek kaşığı su
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı,
    Etler yıkanır (Ben kullanmadan hemen önce yıkamayı tercih ediyorum). Patates büyük kare şeklinde doğranır. Hepsi bir kaba alınır. Sos dökülür. Üzerine sıvıyağ ve su eklenir. Karıştırılır. Fırın torbasına koyulur. Torbanın üstüne kürdan yardımıyla 3 delik açılır. Delikler üste kalacak şekilde fırın tepsisine yerleştirilir. 200˚ fırında 30-35 dk. pişirilir.

Afiyet olsun...