Geçenlerde marketten beyaz lahana sipariş etmiştim. Fakat kilo olarak ölçüyü fazla belirtmiş olmalıyım ki kocaman birşey geldi. Ben bunu ne yapsam diye düşünürken dolma sarayım dedim. Malum ilk deneme (hep anacığım sarar ben yerim). Önce yapraklarına ayırmaya çalıştım itiraf edeyim çok zorlandım. Piştikten sonra anneme "Anne, sen bunu nasıl ayırıp koca tencere sarıyorsun" dedim. Oda bana pratikliğini gösteren cevabı yapıştırdı tabi :) "Kızım, ben ikiye bölüp tencereye koyuyorum haşlıyorum sonra ayrılıyor zaten" dedi. Tek tatil günüm olan pazarı buna harcamama mı yanayım bilemedim. Ama tadı çok güzel olmuştu. Buyrun tarifi vereyim...
BEYAZ LAHANA DOLMASI
Malzemeler,
- 1 adet beyaz lahana (Kaç kişilik yapacaksanız büyüklüğünü ona göre berlirleyebilirsiniz)
- 200 gr yağsız kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- 4 adet orta boy kuru soğan
- 1/2 çay bardağı ayçiçekyağı
- 5-6 dal maydonoz
- 1 su bardağı pirinç
- Karabiber, tuz
Önce lahanayı haşladım. O soğurken içi için soğanı kare kare doğradım. Üzerine kıyma, pirinç, salça, maydonoz, karabiber, tuz ve ayçiçek yağını ekledim. Hepsini karıştırdım. Haşlanmış lahana yapraklarına koyup sardım. Tencerenin dibine artan yapraklardan serdim üzerine dolmaları yerleştirip en üstüne yine yaprak kapadım. Tencerenin yarısına kadar su doldurup kaynamaya başlayınca altını kıstım. 30 dk pişirdim.
Afiyet olsun...
Yorumlar