Ana içeriğe atla

AŞURE

 
 
Muharrem ayı içinde anacığımın yaptığı mis gibi aşureler... Aşure, Nuh Tufanından sonra karaya ayak basıldığında kalan malzemeler ile yapılan tatlının adıdır. O yüzden bu kadar bereketli oluyor sanırım :))
 
AŞURE
 
Malzemeler,
  • 3 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • 1 su bardağı kuru incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1/2 su bardağı kuş üzümü
  • 4 su bardağı tozşeker
  • Bir çimdik tuz
  • Su
Üzeri için,
  • Tarçın
  • Nar tanesi
  • Kırılmış fındık
Hazırlanışı,
 
Kurufasulye ve nohutu akşamdan ayrı kaplarda soğuk suyla ıslatalım. Buğdayı kaynar su ile ıslatalım. Ertesi gün kurufasulye ve nohutun suyunu süzüp ayrı ayrı haşlayalım. Buğdayı da ayrı bir tencerede haşlayıp, hepsini aşure yapacağımız büyük bir tencereye alalım. Üzerine yetecek kadar kaynar su ilave edelim. İçine doğranmış kuru incir, kayısı ile kuru üzümü ilave edelim. Şeker, tuz ve yeteri kadar su ekleyip 10 dk. daha pişirelim. Taslara alıp soğuyunca üzerini tarçın, nar taneleri ve fındık ile süsleyelim.

***Suyu ölçülü ilave ederseniz istediğiniz kıvamı tutturmuş olursunuz. ancak insanlık hali su çok kaçtı :) veya koyu kıvamlı olsun istiyorsanız 1-2 yemek kaşığı nişastayı 1 su bardağı su ile eriterek aşureye ilave ederek pişirebilirsiniz***
 
Afiyet şifa olsun :)))

Yorumlar

Ben bu sene aşure yapmadım çünkü annemden komşularımdan o kadar çok geldi ki hepside çok nefisti..
Aşuren çok güzel ve nefis görünüyor ellerine emeklerine sağlık muhabbetle kal canım :)
caferengigül dedi ki…
Ne güzel bir koku sarar her yanı eğer bir evde aşure pişiyorsa.Bereketi bol olsun.
Pumpulininmutfagi dedi ki…
Allah kabul etsin
Anneciğinizin ellerine sağlık
Sevgiler:)
hatırakalsın dedi ki…
Teşekkürler tatlım :))
hatırakalsın dedi ki…
Mis mis... Amin canım
hatırakalsın dedi ki…
Amin canım Teşekkürler :))
Gamze Esra Ersöz dedi ki…
Ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyor...
hatırakalsın dedi ki…
Teşekkürler :))
RABİA SERTELİ dedi ki…
Allah kabul etsin. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede...

EKMEK YAPMA MAKİNESİ VE YULAF EKMEĞİ..

Ekmek yapma makinesiyle tanışma maceramı daha önce burada yazmıştım. Geçenlerde ekmek yapma makinesi ile neler yapılabilir diye araştırırken, ekmek yapma makinelerinin çok kötü olduğu, hiç güzel ekmek yapılamadığını ile ilgili çok yazı okudum. Hatta şikayetten tarif bulamadım diyebilirim. Makinemi 1,5 yıldır kullanıyorum ve daha 1 ekmeğin hamurunu bile çöpe atmadım. Bu yüzden detaylı bir yazı yazmaya koyuldum. Makinem Arçelik K-2705... Ekmeği hazır un karışımlarından yapıyorum genelde. Ama tam ölçüsüne göre. 320 ml su ise mesela kesinlikle tartarak koyuyorum. Sonuç süper. Aslında çeşit çeşit yapmama rağmen az yayınlamışım onu farkettim. Zeytinli çavdar ekmeğini makinede yaptım mesela.. Sonuç mükemmeldi. Aynı şekilde ekmek unu karışımında sütlü tahıllı ekmek yapmıştım. Bu sefer yulaf ekmeği yaptım. Söke'nin yulaf unu karışımından. O da çok lezzetli oldu. Ekmek haricinde ekmek yapma makinesi ile tüm yoğurma ve mayalama işlemi de yapıyorum. ...

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip serv...