Ekmek yapma makinesiyle tanışma maceramı daha önce burada yazmıştım.
Geçenlerde ekmek yapma makinesi ile neler yapılabilir diye araştırırken, ekmek yapma makinelerinin çok kötü olduğu, hiç güzel ekmek yapılamadığını ile ilgili çok yazı okudum. Hatta şikayetten tarif bulamadım diyebilirim.
Makinemi 1,5 yıldır kullanıyorum ve daha 1 ekmeğin hamurunu bile çöpe atmadım. Bu yüzden detaylı bir yazı yazmaya koyuldum.
Makinem Arçelik K-2705...
Ekmeği hazır un karışımlarından yapıyorum genelde. Ama tam ölçüsüne göre. 320 ml su ise mesela kesinlikle tartarak koyuyorum. Sonuç süper. Aslında çeşit çeşit yapmama rağmen az yayınlamışım onu farkettim.
Zeytinli çavdar ekmeğini makinede yaptım mesela.. Sonuç mükemmeldi.
Aynı şekilde ekmek unu karışımında sütlü tahıllı ekmek yapmıştım.
Bu sefer yulaf ekmeği yaptım. Söke'nin yulaf unu karışımından. O da çok lezzetli oldu.
Ekmek haricinde ekmek yapma makinesi ile tüm yoğurma ve mayalama işlemi de yapıyorum. Mesela sodalı poğaça tarifimi makinede hazırlayıp mayalandırıyorum. Sadece şekil vermesi kalıyor. İnanmayacaksınız ama reçel bile yaptım.
Bence direkt makineleri suçlamak yerine ölçüleri ayarlamak yeterli...
Neyse çok uzattım tarifi verebilirim artık :))
YULAF EKMEĞİ
Malzemeler,
- 1 paket söke yulaf unu (Ekmek yapımı için olanından 1 kutudan 2 adet çıkıyor)
- 320 ml su
- 1 paket maya (Kutunun içinde var)
Önce su, üzerine un ve en üste maya konulur. En kısa program seçilir ( Benim makinede 1. program 3 saatlik) 3 saat sonunda ekmeğiniz hazırdır.
Ekmeği piştikten sonra çıkarıp en az 15 dakika soğutarak dilimleyiniz.
Afiyet olsun...
Yorumlar