Ana içeriğe atla

İZMİR, EFES, ŞİRİNCE TURU...

 
Bu sene gezmek nasip olan yerlerden biride İzmir'di. Farklı atmosferi, sıcak, rahat ve sakin insanları ile başka bir şehir...
Kayaya oyulmuş Atatürk Büstü


Bismillah deyip çıktık yola :))
 
Meyem ana, Efes, Şirince derken şıp diye akşam oluverdi.
 
 
Tura ilk başladığımız yerde kayaya oyulmuş devasa bir Atatürk büstü var.




Bizim ilk durağımız Meryem anaydı.
 
Burası Hristiyanlık inancına göre Hz. Meryem'in son yerleşim yeri kabul ediliyor. Hacı olmaya gelen Hıristiyanlar var burada. Dilek duvarına dilek tutan insanların sayısıda azınsanmayacak kadar çok..

Meryem ana evi
Dilek duvarı
Meryem ana heykeli
Efes'e dönüş yolumuzda 50 ton ağırlığındaki Meryem ana heykelini görüyoruz.
 
Efes'e doğru yola koyuluyoruz.
 
Efes'in iki girişi var. Yokuş çıkmak zor olacağından üst kapıdan girişi tercih ediyoruz.
 
Efes koskoca bir şehir...
 
Toprak üstüne çıkan henüz %10'luk bir kısım olsa dahi..
 
Gezerken bazı bölümlerin bunca yıl bozulmadan bu kadar düzgün nasıl kaldığını sorgulayabilirsiniz...
 
Bazı bölümler İngilizler tarafından çıkarılıp müzeye götürüşmüş, yerine benzerlerini yapıp bırakmışlar..
Efes kütüphanesi.




Efes'te 3 farklı kültür'ün izlerini görüyorsunuz.
 
İyonlar şehrin ilk sahibi... Sonra Lidya ve sonrasında Efesler hakim olmuş şehre.
 
Artemis tapınağını göremedik çünkü yanmış ama bir kaç kolon var kalan... Birde ona benzetilmeye çalışılan bir AVM var.
 
Amfi tiyatroyuda resimlerken şarjın azizliğine uğradım :(( Ama en aşağıdan tepeye mikrofonsuz ses gidebilecek teknolojide yapılmış !!!
 
Efes turundan sonra rotamız Şirince.
 
Ben Şirince ismini ilk defa kıyametin uğramayacağı yer olarak duymuştum.
 
Safranbolu vari evleri ama çok dar sokakları ve şarabıyla meşhur bir yer...
Birkaç karede oradan size :)) 
 
 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede...

EKMEK YAPMA MAKİNESİ VE YULAF EKMEĞİ..

Ekmek yapma makinesiyle tanışma maceramı daha önce burada yazmıştım. Geçenlerde ekmek yapma makinesi ile neler yapılabilir diye araştırırken, ekmek yapma makinelerinin çok kötü olduğu, hiç güzel ekmek yapılamadığını ile ilgili çok yazı okudum. Hatta şikayetten tarif bulamadım diyebilirim. Makinemi 1,5 yıldır kullanıyorum ve daha 1 ekmeğin hamurunu bile çöpe atmadım. Bu yüzden detaylı bir yazı yazmaya koyuldum. Makinem Arçelik K-2705... Ekmeği hazır un karışımlarından yapıyorum genelde. Ama tam ölçüsüne göre. 320 ml su ise mesela kesinlikle tartarak koyuyorum. Sonuç süper. Aslında çeşit çeşit yapmama rağmen az yayınlamışım onu farkettim. Zeytinli çavdar ekmeğini makinede yaptım mesela.. Sonuç mükemmeldi. Aynı şekilde ekmek unu karışımında sütlü tahıllı ekmek yapmıştım. Bu sefer yulaf ekmeği yaptım. Söke'nin yulaf unu karışımından. O da çok lezzetli oldu. Ekmek haricinde ekmek yapma makinesi ile tüm yoğurma ve mayalama işlemi de yapıyorum. ...

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip serv...