Ana içeriğe atla

ELMALI TURTA...






Elmalı turtanın çeşit çeşit yapılışı var. Eskiden annem kare kare keser, hamurun ortasına harcı koyar, çapraz şekilde uçlarını birleştirirdi. Pişince sert bir hamuru olurdu. Eski tarif için buraya tıklayabilirsiniz. Bu tarif, yapımı o kadar zahmetli olmayan yumuşak hamurlu bir tarif.

ELMALI TURTA

Hamuru için,
  • 1 paket eritilmiş margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet yumurta
  • 5 su bardağı un
İç harç için,
  • 4 adet iri elma
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • Dilerseniz bir miktar ceviz
Hazırlanışı,
Elmalar yıkanıp soyulur rendelenir. Derin bir tavaya alınır. Üzerine toz şeker ilave edilir. Suyunu çekene kadar karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra içine tarçın eklenir. Karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Eritilmiş ve soğutulmuş margarin derin bir kaba alınır. Üzerine yoğurt, sıvıyağ, toz şeker ve yumurta eklenir. 1-2 dakika kaşık yardımıyla karıştırılır. İki bardak un, kabartma tozu ve vanilya eklenir 2-3 dakika yoğurulur. Kalan un yavaş yavaş ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.
Elde ettiğimiz hamur ikiye bölünür. Yarısı biraz donması amaçlı buzluğa koyulur. (5-10 dk.) Kalan hamur pişirilecek tepsi ebadında açılır. Üzerine hazırladığımız harç dökülür. Buzluktaki hamur rendenin kalın tarafıyla rendelenir. Önceden ısıtılmış 170 ° fırında üzeri kızarana kadar (30-35 dk.) pişirilir. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun...

Yorumlar

ıyı bır sıte teşekkürler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK...

Uzun bir aradan sonra merhaba :))) Yeni bir ürün alacaksam bende bir çok kişi gibi önce internette araştırır, yorumları okur ona göre alırım. Tefal Actifry'ı uzun zamandır almayı düşünüyordum. Ama sadece patates kızartması için çok mantıklı gelmiyordu. Aldım ve değişik şeylerde yapılabileceğine karar verdim ilki tavuk oldu. Benim oğ lum dışarıda yemek yemeyi pek sevmez. Babasıyla bir gün tavukçu keşfetmiş, her dışarı çıkmamızda tutturuyor, baktım olmayacak böyle iş başa düştü. Denedik ve sonuç;"Anne bu daha lezzetliymiş" kurtulduk dışarıda yemesinden :)) ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK... Malzemeler, 750 gr doğranmış tavuk kalça 1 paket knorr fesleğenli tavuk çeşnisi (Biz onu sevdik) 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 kutu krema Hazırlanışı, Tavukları tavuk çeşnisi ile sosladım. 1 gece beklettim. Ertesi gün Actifry'a koydum üzerine sıvıyağı gezdirdim. 25 dk ayarladım. Ara ara kontrol ettim çok kuru olmasını istemiyorsanız biraz su ilave edebilirsiniz.

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede bekle

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip servis yapabi