Ev yapımı tereyağını hamur yapma makinasında denedim. Tereyağı için ilk önce süt kaymaklarımı derin dondurucuda biriktirdim. Ben tür itibariyle casey türü ineğin sütünü tercih ettim. Bu inek türünün sütü yağlı. Ben İstanbul’da oturuyorum sütü Bursa’dan bir arkadaşım getiriyor. Yukarıda gördüğünüz resimde yaklaşık 1,5 kg tereyağı var. Bunun için 20 lt sütün kaymağı biriktirdim. Süt kaymağı için sütü 15 dk. kaynatıyorum oda sıcaklığına gelince buzdolabına alıyorum ve bir gece buzdolabında bekletiyorum. Ertesi gün sütün kaymağını alıp derin dondurucu kaplarında derin dondurucuda biriktiriyorum. Tereyağı yapmadan bir gece önce kaymakları buzdolabına alıyorum ve çözülmesini bekliyorum. Şimdi gelelim tarifine,
Süt kaymaklarını bir gece önceden buzdolabına alıyoruz. 5 litre soğuk suyu tereyağına yapmaya başlamadan hazır ediyoruz. Kaymakları hamur yoğurma kabına alıyoruz. (Benim hamur yoğurma makinem Bosch Mum 5 ) Bendeki makinenin üç tane başlığı var. 1.si hamur yoğurma teli bunu kullanmıyoruz. 2.si mikser ucu bunuda kullanmıyorum çünkü yağlar arasına doluyor. 3. uç üç telli olan bir uç ben onunla yapıyorum (aşağıya resmini ekledim).
Ayrıca sıçramaması için kapağını streç filmle kaplıyorum. Hamur yoğurma kabına aldığım kaymakları en yüksek kademede 5 dakika önce çırpıyorum. Sonra içine bir su bardağı kaynamaya yakın sıcak su ilave ediyorum ve bir 5 dakika daha bu şekilde en yüksek devirde çırpıyorum.
Artık yağ yavaş yavaş sütten ayrılmaya başlıyor. Makineyi durdurup suyu süzüyorum. Son bir kez yaklaşık 1,5 su bardağı soğuk su ilave ederek tekrardan 5 dk. yüksek devirde çırpıyorum. Kabı çıkarıp suyu süzüyorum. Soğuk suyla beraber tereyağımı yıkıyorum tereyağı yıkandıkça toplanıyor ve daha sonra berrak su olana kadar işleme devam ediyorum. Yıkama işlemi gittikten sonra buzdolabı poşetine alarak daha kolay kırılması için eziyorum derin dondurucuya kaldırıyorum Mis gibi tereyağım hazır.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
Yorumlar