Ana içeriğe atla

EV YAPIMI TEREYAĞ (HAMUR YOĞURMA MAKİNESİNDE)


Ev yapımı tereyağını hamur yapma makinasında denedim. Tereyağı için ilk önce süt kaymaklarımı derin dondurucuda biriktirdim. Ben tür itibariyle casey türü ineğin sütünü tercih ettim. Bu inek türünün sütü yağlı. Ben İstanbul’da oturuyorum sütü Bursa’dan bir arkadaşım getiriyor. Yukarıda gördüğünüz resimde yaklaşık 1,5 kg tereyağı var. Bunun için 20 lt sütün kaymağı biriktirdim. Süt kaymağı için sütü 15 dk. kaynatıyorum oda sıcaklığına gelince buzdolabına alıyorum ve bir gece buzdolabında bekletiyorum. Ertesi gün sütün kaymağını alıp derin dondurucu kaplarında derin dondurucuda biriktiriyorum. Tereyağı yapmadan bir gece önce kaymakları buzdolabına alıyorum ve çözülmesini bekliyorum. Şimdi gelelim tarifine, 

Süt kaymaklarını bir gece önceden buzdolabına alıyoruz. 5 litre soğuk suyu tereyağına yapmaya başlamadan hazır ediyoruz. Kaymakları hamur yoğurma kabına alıyoruz.  (Benim hamur yoğurma makinem Bosch Mum 5 ) Bendeki makinenin üç tane başlığı var. 1.si hamur yoğurma teli bunu kullanmıyoruz. 2.si mikser ucu bunuda kullanmıyorum çünkü yağlar arasına doluyor. 3. uç üç telli olan bir uç ben onunla yapıyorum (aşağıya resmini ekledim). 


Ayrıca sıçramaması için kapağını streç filmle kaplıyorum. Hamur yoğurma kabına aldığım kaymakları en yüksek kademede 5 dakika önce çırpıyorum. Sonra içine bir su bardağı kaynamaya yakın sıcak su ilave ediyorum ve bir 5 dakika daha bu şekilde en yüksek devirde çırpıyorum.
Artık yağ yavaş yavaş sütten ayrılmaya başlıyor. Makineyi durdurup suyu süzüyorum. Son bir kez yaklaşık 1,5 su bardağı soğuk su ilave ederek tekrardan 5 dk. yüksek devirde çırpıyorum. Kabı çıkarıp suyu süzüyorum. Soğuk suyla beraber tereyağımı yıkıyorum tereyağı yıkandıkça toplanıyor ve daha sonra berrak su olana kadar işleme devam ediyorum. Yıkama işlemi gittikten sonra buzdolabı poşetine alarak daha kolay kırılması için eziyorum derin dondurucuya kaldırıyorum Mis gibi tereyağım hazır. 

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK...

Uzun bir aradan sonra merhaba :))) Yeni bir ürün alacaksam bende bir çok kişi gibi önce internette araştırır, yorumları okur ona göre alırım. Tefal Actifry'ı uzun zamandır almayı düşünüyordum. Ama sadece patates kızartması için çok mantıklı gelmiyordu. Aldım ve değişik şeylerde yapılabileceğine karar verdim ilki tavuk oldu. Benim oğ lum dışarıda yemek yemeyi pek sevmez. Babasıyla bir gün tavukçu keşfetmiş, her dışarı çıkmamızda tutturuyor, baktım olmayacak böyle iş başa düştü. Denedik ve sonuç;"Anne bu daha lezzetliymiş" kurtulduk dışarıda yemesinden :)) ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK... Malzemeler, 750 gr doğranmış tavuk kalça 1 paket knorr fesleğenli tavuk çeşnisi (Biz onu sevdik) 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 kutu krema Hazırlanışı, Tavukları tavuk çeşnisi ile sosladım. 1 gece beklettim. Ertesi gün Actifry'a koydum üzerine sıvıyağı gezdirdim. 25 dk ayarladım. Ara ara kontrol ettim çok kuru olmasını istemiyorsanız biraz su ilave edebilirsiniz.

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede bekle

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip servis yapabi