Ana içeriğe atla

GÜLÜMSER HATUN OTEL

 

Gülümser Hatun otele 2021 Kasım tatilinde gitmiştik. Otel aslında bir kaplıca oteli. Kütahya Yoncalı’da bulunuyor. Hikayesi ise www.gulumserhatun.com adresinde şu şekilde geçiyor.

“Yoncalı kaplıcalarının tarihçesi günümüzden yaklaşık 800 yıl kadar öncesine, Selçuklu Devleti zamanına kadar uzanır. Efsaneye göre, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan 2.Alaeddin Keykubat’ın Gülümser adındaki dünya güzeli kızı bir cilt hastalığına yakalanır. Zamanla bütün vücudunu çıban denilen yaralar kaplar. Hekimlerin tüm uğraşı bu amansız hastalığa çare bulamaz. Gülümser’in güzel yüzü ve teni günden güne kötüleşir. Saçları dökülür, toplum içine çıkmaya utanır. Sultan babasından kendisini insanlardan uzak bir yere göndermesini ister. Sultan 2.Alaeddin Keykubat istemese de kızının bu dileği yerine getirip yanına korumaları ile nedimeleri ve hizmetkârları olduğu halde, Kirazlı Dağı eteklerindeki bugün adına Yoncalı dediğimiz alana gelirler. Çadırlar kurulur, Gülümser Hatun burada insanlardan uzak kaderini yaşamaya başlar. Aradan günler geçer, bir gün çadırında dinlenirken tüyleri dökülmüş ve tüm vücudu çıbanlar ile dolu uyuz bir tilkinin her gün bir çukurda kaynak, çamurlu sularda yıkanıp (batak), yuvarlandığını görür. Tilki her gün aynı zamanda gelerek bu işi tekrar eder. Kız tilkinin günden güne iyileştiğini ve çıbanlarının dökülüp tüylerinin çıktığını görür. Ve aynı işi kendi üzerinde de tatbik eder. Vücudundaki yara ve çıbanlar gün geçtikçe kabuk bağlayıp dökülür. Saçları yeniden çıkar, eski güzelliğine ve sağlığına geri kavuşur. Babası Sultan 2.Alaeddin Keykubat’a haberci gönderilip durum bildirilir…

Sultan sevinç içinde Yoncalı’ya gelir. Kızının sağlığına kavuştuğunu gözleri ile görünce davullar çaldırır, ziyafetler verir. Başkaları da şifa bulsun diye buraya kubbeli büyük havuzlu erkekler hamamı ile küçük bir kadınlar hamamı ve bir tane cami yaptırır. (1230) Yüzyıllar öncesinden başlayan efsane günümüzde, Gülümser Hatun Termal Tesisleri ile hayat bulmaya devam ediyor..”

Biz burayı eşim Sedef hastası olduğu için tercih ettik fakat süremiz az olduğu için çok faydasını göremedik. Sadece bayanlara özel ve karma havuzları bulunuyor. Yemekler idare eder. Çocuklar için ufak bir oyun alanı var. Dinlenmek için tercih edilebilecek bir yer ancak 9 yaş üstü çocuğunuz için aktivite olmadığından sıkıcı olabilir. Hava sıcaklığı Kasım’da gece -2 dereceydi. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK...

Uzun bir aradan sonra merhaba :))) Yeni bir ürün alacaksam bende bir çok kişi gibi önce internette araştırır, yorumları okur ona göre alırım. Tefal Actifry'ı uzun zamandır almayı düşünüyordum. Ama sadece patates kızartması için çok mantıklı gelmiyordu. Aldım ve değişik şeylerde yapılabileceğine karar verdim ilki tavuk oldu. Benim oğ lum dışarıda yemek yemeyi pek sevmez. Babasıyla bir gün tavukçu keşfetmiş, her dışarı çıkmamızda tutturuyor, baktım olmayacak böyle iş başa düştü. Denedik ve sonuç;"Anne bu daha lezzetliymiş" kurtulduk dışarıda yemesinden :)) ACTİFRY'DA KREMALI TAVUK... Malzemeler, 750 gr doğranmış tavuk kalça 1 paket knorr fesleğenli tavuk çeşnisi (Biz onu sevdik) 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 kutu krema Hazırlanışı, Tavukları tavuk çeşnisi ile sosladım. 1 gece beklettim. Ertesi gün Actifry'a koydum üzerine sıvıyağı gezdirdim. 25 dk ayarladım. Ara ara kontrol ettim çok kuru olmasını istemiyorsanız biraz su ilave edebilirsiniz.

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede bekle

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip servis yapabi