Ana içeriğe atla

ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ VE YENGE SOFRASI :))

 
 Geçen pazar klasik akraba ziyareti kapsamında babaannemler gittim. Yengem mutfağa girmiş döktürüyor baktım. İşim gereği hemen fotoğrafladım :))

Kekler,börekler,salatalar... Kek diğerleri gibi çok lezzetliydi ama tarifini alamadım.
 
"Yenge buna ne koyuyorsun dedidiğimde, ben ölçülü birşey yapmam göz kararı eklerim herşeyi" dedi.
 
Yılların mutfak tecrübesi bu olsa gerek :)) Yengeciğim bu güzel sofra için çok teşekkür ederiz.
 
Menüde olanlar,
  • Peynirli börek
  • Tarçınlı havuçlu kek
  • Ispanaklı gül böreği
  • Makarna salatası
  • Mis gibi demlenmiş çayyy :)
  •  
ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ
 
Malzemeler,
  • 4 Adet hazır yufka
Sıvı harç,
  • 250 ml süt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 şişe soda
İç harç,
  • 1/2 kilo ıspanak
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet orta boy kuru soğan
Üzeri için,
  • Çörek otu
Hazırlanışı,
 
Ispanaklar yıkanır. Soğan soyulup küçük kareler halinde doğranır, tencereye alınır. Sıvıyağ eklenip rengi dönene kadar kavrulur. Üstüne ıspanaklar eklenip sönünceye kadar pişirilir.
 
Derin bir kapta süt, soda, sıvıyağ ve yumurta çırpılır.
 
Yufkalar üçgen şeklinde dört eşit parçaya bölünür. Üzerine önce sütle hazırladığımız harç sürülür. Yufkanın  geniş kısmına ıspanaklı iç harç koyulup önce aşağı doğru yuvarlanır. Sonra sola doğru yuvarlanır. Sütlü harca batırılıp süzgeçe alınır. Tüm yufkalar bitene kadar işleme devam edilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine süzen börekler dizilir. Üzerine çörek oto serpiştirilir. 200˚ fırında kızarana kadar 30-40 dk pişirilir.
 




Yorumlar

tatlı sefam dedi ki…
hepsı cok lezzetlı duruyor yapanların elıne sağlık
Unknown dedi ki…
En sevdiğim böreklerdendir ıspanaklı gül böreği...Sevdiklerinizle nice güzel sofralarda buluşmanız dileklerimle...
Nefis bir sofra olmuş. Ispanaklı böreği çok severim. Elinize sağlık. Sevgilerimle :)
Tum menu cok guzelmis ama benim yarin borek yapmam sart oldu:)
hatırakalsın dedi ki…
Selma hanım teşekkür ederim :)

Nur hanım, bende çok seviyorum biraz ıspanağı temizlemesi uğraştırmasa süper olacak :)

Mutfağımdan esintiler teşekkürler :)

Dost bahçesi, kesinlikle yapmalısınız. Ben süte batırarak hiç yapmamıştım ama çok güzel oluyormuş :)
Fulya Süzen dedi ki…
Ellerinize sağlık, Sofranız gayet hoş :)))
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

HELLİM PEYNİRLİ TOST

  Hellim peynirli tostu ilk olarak Kıbrıs'ta yemiştim. Kıbrıs'ın hellim peyniri meşhurmuş. Marketlerde satılanlar gibi kızartıldığında kurumuyor. Daha yumuşak bir tadı var. Ayrıca sütten kaynaklı olsa gerek mis gibi tereyağ kokuyor. Tostun nasıl yapıldığına gelince, HELLİM PEYNİRLİ TOST Malzemeler, 250 gr hellim peyniri 1 adet bayat ekmek Margarin Sucuk (İç malzeme olarak kullandım) Hazırlanışı, Ekmek 7-8 cm eninde kesilir ve ortadan ikiye bölünür (Uç kısmı birleşik kalsın). Sucuklar yuvarlak doğranır. Hellim ince dilimler halinde kesilerek 15 dk. tuzlu suda bekletilir. Tuzlu sudan çıkartıldıktan sonra yağsız tavada önlü arkalı kızarana kadar pişirilir. Tost makinesi ısıtılır. Makinenin bir tarafına doğradığımız sucuklar yerleştirilir. Diğer tarafına içini dışını margarin ile yağladığımız ekmek koyulur. Ekmek yumuşadıktan sonra içine tost makinesinde kızarttığımız sucuk ve 2 ince dilim kızarmış hellim yerleştirilir. Ekmeğin üstü kızarana kadar makinede...

EKMEK YAPMA MAKİNESİ VE YULAF EKMEĞİ..

Ekmek yapma makinesiyle tanışma maceramı daha önce burada yazmıştım. Geçenlerde ekmek yapma makinesi ile neler yapılabilir diye araştırırken, ekmek yapma makinelerinin çok kötü olduğu, hiç güzel ekmek yapılamadığını ile ilgili çok yazı okudum. Hatta şikayetten tarif bulamadım diyebilirim. Makinemi 1,5 yıldır kullanıyorum ve daha 1 ekmeğin hamurunu bile çöpe atmadım. Bu yüzden detaylı bir yazı yazmaya koyuldum. Makinem Arçelik K-2705... Ekmeği hazır un karışımlarından yapıyorum genelde. Ama tam ölçüsüne göre. 320 ml su ise mesela kesinlikle tartarak koyuyorum. Sonuç süper. Aslında çeşit çeşit yapmama rağmen az yayınlamışım onu farkettim. Zeytinli çavdar ekmeğini makinede yaptım mesela.. Sonuç mükemmeldi. Aynı şekilde ekmek unu karışımında sütlü tahıllı ekmek yapmıştım. Bu sefer yulaf ekmeği yaptım. Söke'nin yulaf unu karışımından. O da çok lezzetli oldu. Ekmek haricinde ekmek yapma makinesi ile tüm yoğurma ve mayalama işlemi de yapıyorum. ...

TAHİNLİ, CEVİZLİ AYVA TATLISI...

TAHİNLİ CEVİZLİ AYVA TATLISI.. . Malzemeler, 3 adet büyük ayva 6 Türk kahvesi fincanı toz şeker 1 adet çubuk tarçın 10 adet karanfil 1 su bardağı su Üzerine, 6 ceviz ( dövülmüş) 6 yemek kaşığı tahin Hazırlanışı, Derince bir kaba su doldurun ve içerisine yarım limonu sıkın. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.  Tencereye ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın. Ceviz ve tahin ile süsleyip serv...